söndag 13 september 2009

Che - Argentinaren / Gerillaledaren



Stefan Söderbergs filmer om Ernesto ”Che” Guevara (Che: Part one, Che: Part two) (2008) är egentligen en och samma film delad i två delar. Så det finns ingen anledning att dela upp recensionen.

Första filmen behandlar Ches inblandning i revolutionen på Kuba och slutar med maktövertagandet medan den andra följer hans vistelse i Bolivia fram till sin död. Man skulle kunna tro att med en sammanlagd längd på nästan fyra och en halv timme så skulle man få se en omfattande sammanfattning av Ches händelserika liv. Det intressanta är att Soderbergh inte alls gör det uppenbara. Istället har han lyft ut två episoder (Kuba samt Boliva) och lägger allt fokus på dessa. Så någon komplett bild av Che får man alltså inte.

Däremot är det man väl får ruggigt intressant! Själv har jag inga som helst problem med det extremt långsamma tempot och att filmerna inte är ett dugg övertydliga. Jag gillar den dokumentära känslan. Först får vi se Che knalla omkring i djungeln, uppvigla bönder och segra. Sen får vi se Che knalla omkring i djungeln, uppvigla bönder och misslyckas. Det är inte mer än så och fokus ligger på det vardagliga i nåt iofs. extremt såsom att vara gerillasoldat. Det är inga stora gester, inga orkestrar och inget svallande hjältemod. Istället är det lågmält, nästan ingen musik och olika grader av misär. För det mesta händer ingenting men då och då flammar det upp strider som faktiskt är bland de mest realistiskt skildrade som jag sett på film.

Benicio Del Toro är givetvis 100% rätt i rollen som Che. Över huvud taget fungerar rollbesättningen utmärkt. Det finns inget som man kan störa sig på.

(Jag tänker dock inte kommentera om filmerna är ”balanserade”. För oavsett vilken sida om åsiktsgränsen du befinner dig så lär du antingen tycka att filmerna är för glorifierande alternativt för kritiska. Det där blir alltid infekterat så jag tänker inte ens försöka. Man får se honom såväl döma ”kamrater” som begått brottsliga handlingar till döden som osjälviskt hjälpa sjuka och fattiga. Valet om du ska fortsätta gå omkring med din Che t-shirt / om du ska fortsätta reta dig på de som gör det lär väl inte dom här filmerna påverka i vilket fall.)

Det är bra bildkvalitet och ett trevligt ljudspår! Soderbergh har filmat digitalt i alla fall nattetid vilket i vissa scener ger lite väl mycket digitalt brus. Men dagsscenerna i djungeln är som sagt mycket vackra. En 10 minuters dokumentär på första skivan är dock på tok för lite extramaterial.

Jag är mycket förtjust i historiska filmer som både är underhållande och upplysande. Precis vad Soderbergh har lyckats med här!

:-)

Inga kommentarer: