måndag 19 april 2010

Dags att överge skyttegravarna!


För ganska precis ett halvår sedan konstaterade jag att det var Dags att besätta skyttegravarna! och fördjupa mig i det första världskriget. På filmfronten har jag sett filmer som utspelats på marken, i luften och helt eller delvis i skyttegravar. Jag har sett två versioner av På västfronten intet nytt , filmer från Östeuropa, en klassiker av Kubrick och annan klassiker, som utspelas i Mellanöstern.

Jag har även tagit mig igenom ett gäng dokumentärserier: En lysande, en godkänd, ännu en godkänd samt en usel.

13 filmer och fyra dokumentärserier. Inte allt som finns, men det mesta av det bästa. Pust!

På bokfronten har jag tagit mig igenom Peter Englunds intressanta Stridens skönhet och sorg samt en bok om uniformer: World war I infantry in colour photographs. Är man intresserad av militärhistoria är man bekant med Osprey och från dom har jag tagit mig igenom titlarna World war I trench warfare (1) & (2) samt German Stormtrooper 1914-1918. Är just nu mitt uppe i Ernst Jüngers mycket fascinerande I stålstormen och har för avsikt att avsluta med John Keegans standardverk Det första världskriget.

Det här har varit kul! I viss mån har det varit repetition men framförallt har jag lärt mig mycket om en konflikt som har haft enorm betydelse men som hamnat något i skuggan. Nu är det dock dags att överge skyttegravarna för den här gången!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar