tisdag 19 januari 2010

Frihetens hjälte / The Admiral



Första världskriget rullar på. Försöker ta två filmer åt gången, gärna två som har någon slags koppling till varandra. I det här fallet handlar det två relativt nyinspelade filmer från öst, en lettisk och en rysk, som båda handlar om verkliga personer och händelser. Dessutom utspelas båda under väldigt stora omvälvningar i respektive nations historia.


Frihetens hjälte

Frihetens hjälte (2007) är tydligen den dyraste lettiska filmen någonsin. Vilket tyvärr inte säger mycket. Filmen ser inte något vidare ut, effekterna är värdelösa och fotot känns amatörmässigt. Uppenbarligen har man försökt göra någon slags lettiskt nationalepos när man skildrar de dramatiska händelserna i kölvattnet av det första världskriget. Men tyvärr har man mest fått med dålig action, buskishumor och ett fånigt Braveheart-tal.

Det är bara stereoljud och man undrar varför flygplan pryder omslaget då några sådana inte syntes i bild?

:-=


The Admiral

Den ryska filmen som på svenska fått namnet The Admiral (2008) är klart bättre än den lettiska. Snyggt plåtad, bra skådisar, oväntade händelser. Det enda negativa är att båtarna är lite för uppenbart dataanimerade. Men det är ingen stor sak. Historien om konteramiralen Kolchak som träffar sitt livs kärlek, Anna. Haken är bara att de är gifta på var sitt håll... Det hela utspelar sig under den tiden som det första världskriget övergår i den ryska revolutionen och det är fascinerande!

:-I


Förresten är det inte rätt bisarrt att i de svenska utgåvorna har den ena filmen en engelskt titel och en svensk undertitel medan den andre har precis tvärt om? Sjukt fult.

Inga kommentarer: