måndag 12 april 2010

The Great War - World War I


The Great War är en amerikansk dokumentärserie i sju delar om första världskriget. Det är lite oklart när den är producerad men innehållet känns daterat. Hajade till vid baksidetexten som deklarerar att ”De flesta historiker är överens om att A.E.F vände på striden, från ett möjligt nederlag till de allierades seger på västfronten.” Njaha? Jänkarnas ankomst var absolut en av flera viktiga orsaker till att det slutade som det gjorde. Den ökade moralen hos de allierade och tog ut fördelen som Tyskland vann i och med att Ryssland drog sig ur kriget. Men utöver det spelade USA inte alls den framträdande roll i det första världskriget som de gjorde i det andra. Nåväl.

Men det dröjer inte långt in på första skivan innan man får bekräftat att något är riktigt snett med den här serien. Den ska handla om situationen inför kriget och på kort tid betas förhållandet mellan Österrike/Ungern, Serbien, Tyskland, Frankrike osv av. Detta följs av ett långt inslag om det inrikes förhållandet i USA som mest slutar med ”USA var inte så intresserad av att kriga”. Va? Nej, vi vet. Varför ägna så stort utrymme åt det? Och så håller det på. Del tre ska t.ex. avhandla ”Military command” och det är samma sak där. På kort tid presenterar man de mest kända tyska, brittiska och franska generalerna som styrde kriget på västfronten. Men sen kommer ett absurt långt avsnitt som i tur och ordning presenterar de amerikanska generalerna och om West point. Det blir absurt.

Alltså, det kan absolut vara relevant att berätta om ett krig ur en viss nations perspektiv. Sveriges roll under andra världskriget är t.ex. ett väldigt intressant ämne. Det gäller bara att man är tydlig med vilken historia man ska berätta. Det är inte den här skitserien. Den framstår som att den ska berätta historien om första världskriget men vad den gör i praktiken är att berätta historien om en av de deltagande nationerna. Som knappast tillhör de fem viktigaste i DEN HÄR konflikten men ändå presenteras det så. Den historiker de anlitat sköter sig dock rätt bra när det gäller att för en amerikansk publik förklara läget i Europa och hur européerna såg på USA. Men den som skrivit manuset är en ren och skär katastrof. Det är otroligt taffligt och i många avseenden handlar det om ren och skär propaganda. Superlativen haglar så fort amerikanska presidenter och generaler ska beskrivas. Det känns som dom där journalfilmerna från 40-talet.

Det här är en otroligt korkad serie om man är ute efter perspektiv på det första världskriget. Tur att det finns alternativ! Och även om man just är ute efter det amerikanska är det innehållsmässigt ändå en soppa.

:-=

Inga kommentarer: