måndag 20 april 2009

W.


Att Bush och hans styre skulle bli föremål för film förr eller senare var självklart. Men varför redan nu? Sen insåg jag att den släpptes i USA precis före presidentvalet...

Oliver Stone tar sig an uppgiften att visa upp hur det gick till när en oduglig fyllskalle tog sig ända till toppen och hur han och hans administration lyckades klanta till responsen till attackerna den 11 september 2001.

Filmen är välgjord och faktiskt hyfsat balanserad. Det är inget smickrande portträtt av Bush som visas. Å andra sidan blir han inte demoniserad heller utan filmen är ganska tydlig med att peka på vilka personer i bakgrunden som drog i många av trådarna. Det är liksom inte hans fel att han är korkad och har på tok för mycket makt... Problemet för mig är att filmen inte bidrar med något nytt. Allt som visas upp kände man till sedan tidigare. Om hans väg till toppen, vilka krafter som låg bakom Irakkriget, vilka som tyckte vad. Allt detta har ju kommit fram. Är man inte så påläst eller är ute efter en sammanfattning kan filmen kanske fylla ett syfte. Men inte mer än så.

Noterar förresten att precis som i Wall street låter Oliver Stone Skurken, där Gordon Gekko, här Dick Cheney, hålla ett långt tal där han förklarar sin världsbild. Det är effektivt. Att få höra det hela från det hållet istället som en kritik från hjälten.

Skådespelarna gör det bästa dom kan och Josh Brolin i huvudrollen är riktigt bra. Men det är lite problematiskt med gestaltningar av folk som man vet exakt hur de ser ut på riktigt. Det är lite svårt att släppa att det är en film man tittar på.

Möjligen fyllde W. ett syfte inför presidentvalet men nu känns den rätt inaktuell. Jag antar att Hollywood får återkomma om ett decennium eller så när det blivit dags att utifrån ett historiskt perspektiv sammanfatta epoken Bush.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar