onsdag 27 februari 2008

Wall Street - special ed.


En riktig gammal goding som nu nått ett sympatiskt inköpspris. Nyligen släpptes den dock på Blu-ray men då det gnällts över bildkvaliteten tänkte jag att det var ett bra tillfälle att praktisera lite smygstretande mot teknikskiftet.

Den gryniga bilden är dock bitvis löjligt usel på den här utgåvan. Å andra sidan är det en väldigt bra film! Oliver Stones epos om finansmarknadens 80-tal är informativt, sedelärande och ytterst välspelat och tillhör dom där filmerna man SKA ha sett. Stjärnan är Michael Douglass och antagligen har han aldrig varit och kommer aldrig att bli lika bra som han är här som den filmhistoriske ikonen Gordon Gekko. Något som jag för övrigt har svårt att greppa är hur det kommer sig att hans roll i den här filmen upprätthåller idolstatus för generationer av kotlettfrillor? Begriper dom inte, i just hans fall, filmens från vänsterkritiska hållning? Eller är det just det dom gör, lite som att skräckfilmsfans på något plan dyrkar Leatherface och Jason? I extramaterialet kommenterar Michael Douglas i vilket fall hur sorgligt det är att så många kommer fram till honom och förklarar att hans roll i den här filmen är orsaken till att dom sökte sig till Wall street… (Som världens mest ointressanta parentes tycker jag det är intressant att de två stora rollinnehaverskorna från Blade runner; Darryl Hannah och Sean Young, återförenas här. Sorligt nog intresserar det mig mer än det faktum att far och son Martin och Charlie Sheen spelar mot varandra.).

Oliver Stone har alltid mycket att säga i sina kommentarspår och dessutom inkluderas en omfattande dokumentär. Synd bara att bilden är skräp.

:-)

Inga kommentarer: