fredag 28 september 2007

The Trench - Bunker 2


Återigen en sån där film som helt plötsligt står i hyrhyllan under avdelning krig så givetvis var jag tvungen att gå kolla upp den. Men jag förstår inte titeln? The Trench är väl ett passande namn på en film som utspelar sig under Somme-offensiven, men undertiteln ”Bunker 2” är helt obegriplig? Min första tanke var att det var någon slags prequel till krigsskräckisen The Bunker, men efter lite eftersökningar visar det sig att The Trench är från 1999, dvs. några år innan The Bunker släpptes. Än mer märkligt blir det när det visar sig att den engelska utgåvan inte innehåller den kryptiska undertiteln. Har någon slängt på den just för att man ska tro att det är en uppföljare till The Bunker, lite som med Zombi 2 som inte hade något med Zombi (italienska namnet på Dawn of the Dead) att göra? Hur som helst, mycket märkligt.

Det är lågbudget men välgjort och det är skådespeleriet som står i förgrunden. Det är först i filmens sista scen som dom tar sig över kanten och anfaller. Filmen bygger sakta upp den spända stämning som leder fram till detta klimax där allt givetvis går åt skogen. Det är som sagt välspelat och bland skådisarna noteras t.ex. Daniel Craig, Cillian Murphy, den irriterande Danny Dyer samt även några andra ansikten som fått mer framträdande roller på senare år.

Till skillnad från den brittiska utgåvan är det 4:3 istället för bredbild. Bildkvaliteten är usel och det saknas extramaterial men ljudet var ok. Summa: Dålig teknisk kvalitet, bra film!

:-)

måndag 24 september 2007

Sin City - special 2 disc ed.


Det kanske verkar lite märkligt att jag recenserar Sin City just nu men det finns flera anledningar till varför det blev så. Även om jag är ett gammalt Frank Miller fan hade jag aldrig läst Sin City även om jag varit bekant med den. Visst var jag lite sugen men jag kände aldrig något direkt tryck att se den när den gick upp på bio sommaren 2005. Till slut gjorde jag det i alla fall och blev helt knäckt över hur bra den var! Jag blev frälst och började tom. att återuppta mitt läsande av serier som i förlängningen ledde till att jag skaffade den här och den här. Hyrde den när den kom på DVD och efter det lånade jag den förlängda versionen av TC och plöjde allt extramaterial. Det var där någonstans som jag fick för mig att jag inte skulle köpa den på DVD eftersom det ändå skulle komma en uppföljare, vilket i sin tur så småningom skulle medföra en oundviklig box med båda två. Eftersom jag gärna undviker att köpa samma film flera gånger (jo, faktiskt!) om det är möjligt och då jag ändå sett den bestämde jag mig för att låta bli att köpa den. Det gick ett tag, sen kunde jag inte låta bli. När den sjönk i pris köpte jag den trots allt och i våras plöjde jag allt extramaterial samt filmen.

Så varför recenserar jag den först nu? Faktum är att jag suttit på en halvfärdig text ett bra tag men varje gång jag skulle skriva klart den prioriterade jag istället något nytt jag sett. Sin City utvecklades till ett riktigt dåligt samvete. Orsaken är främst att skriva något tillräckligt bra om en film som tillhör om inte topp-5 av mina favoriter alla kategorier så åtminstone topp-10 skrämde mig. Men jag har nu kommit fram till att enda möjligheten för att den här recensionen ska bli av är att jag inte skriver något om filmen… Inte något mer än att det givetvis är en lysande idé att i den här versionen dela upp de tre (ja, egentligen fyra, men jag räknar inte den första) historierna i separata kapitel, vilket ligger närmare hur dom släpptes som serier. Vidare är utmärkt att få lite nya scener samt att man även stoppat med bioversionen. Men jag tänker inte kommentera att Micky Rourkes karaktär Marv är hårdare än hårt, hur mycket jag gillar att den tar sig själv på sånt allvar, att The big fat kill är den svagaste av de tre (vilket även gäller serierna), att våldet är så överdrivet och mycket Frank Miller, osv. Nej, jag tänker inte gå in på det.

Däremot vill jag nämna något om själva utgåvan. Ljud och bild är fantastiska, det kan faktisk vara den vassaste bild jag sett på DVD! Man får två kommentarspår med Robert Rodriguez där han på det ena pratar med Frank Miller och på det andra med Quentin Tarantino och om jag minns rätt med Bruce Willis. Det första fokuserar på story och design medan det andra på det praktiska genomförandet. Bra idé att dela upp det, fler borde tänka så! För när det handlar om en film man verkligen gillar kan det bara bli mycket, aldrig FÖR mycket (nytt djungelordspråk). Sen följer ett antal korta dokumentärer som belyser olika aspekter av filmen, såsom det brukar. Bra och intressant men jag hade velat ha ännu mer! Slutligen finns några udda grejer, bl.a. en höghastighetsversion av hela filmen utan digitala effekter, dvs. helt i greenscreen. Det går inte att titta på det, men det är ändå ett intressant koncept.

Sista bonusen är ett avsnitt när Rodriguez lagar tortillas och till och med det är sevärt, inte på grund av att jag gillar Sin City så mycket, utan för att Rodriguez visar sig vara ett riktigt äss i köket. Det intressanta med honom är att han är så svår att placera. Uppenbarligen kan han massor om skräckfilm och var ett enormt fan av Sin City serierna, dvs. han borde se ut som typ Harry Knowles. Men han är vältränat och ser cool ut! Detta matchar han med att i alla fall framstå som världens mest trevliga och generösa person. Lägg till att förutom att vara en framgångsrik regissör skriver han även musik, t.ex. den som användes i Sin City men även till andra filmer och han verkar, som sagt, vara en jävel på matlagning. Jag vill vara honom!

Det här är en utgåva värdig en så bra film. Nu kan man dessutom få den för under hundralappen så det finns ingen anledning varför den inte skulle finnas i varje hem.

:-D

söndag 23 september 2007

:-D

Jag måste erkänna att jag inte är helt obekymrad över faktumet att jag delat ut många fullpoängare på sista tiden. Håller jag på att urvattna mitt betygssystem?

Svaret är nej. För det kan väl inte vara mitt fel att det släpps så mycket bra just nu?!

Taxi Driver - collectors ed.


Den ultimata filmen om den rotlöse, ensamme och frustrerade mannen. Tänker inte skriva mer om filmen än så. Tillräckligt många betydligt mer insiktsfulla människor har redan sagt allt som kan sägas om denna klassiker, det är bara att googla!

Däremot vill jag nämna något om den här nya utgåvan som är fullständigt fantastisk och innehållet det mesta! Självklart ny förbättrad bildöverföring och ljud, samt kommentarspår av manusförfattaren Paul Schrader och även ett av någon filmprofessor. Bonusskivan är fullständigt späckad med flera timmars extramaterial. Välproducerat sådant, med intervjuer med alla inblandade men även lite udda saker som t.ex. en minidokumentär där folk som körde taxi på den tiden berättar om sina upplevelser. Och slutligen: Ja, den snygga förpackningen är i metall! Hög dreggelfaktor, en kunglig utgåva av en kunglig film!

:-D

måndag 17 september 2007

Kiss - Kissology vol. 2


Efter att ha sett volym ett spekulerade jag här i vad volym 2 skulle innehålla. Antingen sminkperioden del två eller en sammanslagning av den och den osminkade eran? I själva verket blev det lite mitt emellan, men det drar åt alternativ nummer två. För det tar vid 1978, där den förra slutade, och slutar i och med Eric Carrs bortgång. Dvs. det finns lite osminkat kvar till nästa volym, tänker främst på Revenge. Eller kommer den ignoreras? Vi får se.

Då volym två täcker ett så pass långt tidsspann var jag orolig att det skulle bli lite tunt men glädjande nog är så inte fallet. Det här är en FET utgåva! Givetvis blir man aldrig helt nöjd, klart man vill ha ännu mer. Men det finns ingen anledning att klaga, för det mesta av det bästa finns med! Dessutom är Gene och Pauls kommentarspår bitvis mycket kul och det är intressant att dom ger Ace så mycket cred. Framförallt under den klassiska intervjun med Tom Snyder är det ett välkommet utslag av plötslig självinsikt (att den intervjun inte visas i sin helhet är för övrigt kanske det svagaste med den här utgåvan).

Men Kissology vol. 2 innehåller inte bara konsert- och intervjuklipp, man har även fått med filmen Kiss - Attack of the Phantoms (som är den europeiska bioversionen av überkalkonen Kiss Meets the Phantom of the Park, som i USA var en tv-film)! Jag hade den filmen på VHS när jag gick i mellanstadiet och ett tag var det min absoluta favoritfilm! Den här versionen är dock lite längre och har lite upphottade specialeffekter, inte för att det gör den bättre, men ändå. Det roligaste är dock kommentarspåret med den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, han som spelar hennes pojkvän samt en gubbe som innehar rollen som ägare av den nöjespark där eländet utspelar sig. Det är fullständigt otroligt att lyssna på, för inte vid ett enda tillfälle nämner någon av dem det uppenbara: Att det här är en av de sämsta filmer som någonsin gjorts. Nejdå, hon sitter och skrattar och med jämna mellanrum får ur sig ”ja just det, det här har jag glömt, ha ha”. Pojkvännen är någon slags utbildad mimare och återkommer ständigt till frasen ”this, was a fun, fun movie”. Gubben använder sin tid åt att prisa filmens skurk som den bästa skådespelaren genom världshistorien… Helt osannolikt.

Lägger ner mycket energi på att gnälla på Kiss och vad dom gjort med bandet och just därför blir jag så glad av att titta på Kissology. De här utgåvorna är sånt man fantiserat om men inte vågat hoppas på!

:-D

söndag 16 september 2007

Videodrome


Ännu en knäpp film som TC tvångsutlånat till mig. Det är Cronenberg och med det följer som vanligt konstiga kroppsöppningar och en udda böjelse för kött i största allmänhet. Det är tidigt 80-tal, videon är på intåg och filmen säger en massa saker om mediet i sig, om konsumtion av sex och våld och ställer lite frågor om att leva sitt liv medialt kontra fysiskt. Frågor som idag är mer relevanta än någonsin. Det är välgjort och genomtänkt, men jag vet inte? Det är något med det här som aldrig riktigt tar tag i mig, det blir aldrig så tänkvärt och chockerande som det vill vara. Men visst, det är en välgjord och udda film.

Criterion ligger bakom utgåvan så på tekniska planet finns ingenting att klaga på. Bilden är sinnesjukt skarp för en film med över två årtionden på nacken! Utöver en otroligt läcker förpackning finns två kommentarspår och en bonusdisc med extra allt och på den hittade jag den verkliga juvelen i den här utgåvan: Ett tv-inslag från början av 80-talet där David Cronenberg, John Carpenter och John Landis diskuterar skräckfilm, censur, specialeffekter etc. Otroligt intressant! Men sammanfattningsvis kan man inte bli besviken på den här utgåvan om man gillar den här filmen. Haken är att jag inte gör det.

:-I

söndag 9 september 2007

Re-Animator


TC tvångsutlånade Re-Animator till mig för några veckor sen. Hade för mig att jag sett den för länge sen, men det har jag nog inte. Så vad ska man säga om nåt sånt här? Kevin Spaceys roll i American Beauty nämner Re-Animator i repliken: ” ...did you ever see that movie, where the body's walking around holding its own head? And then the head goes down on that babe?” Jepp, den scenen är med och beskrivningen ger en bra inblick i vad Re-Animator går för! Det här är en sjuk, sjuk film… Den går över alla gränser flera gånger om och gör det med en humoristisk ton. Har aldrig varit särskilt förtjust i vare sig splatter eller skräck-komedi och just därför blir jag förvånad över att jag sitter och gillar det här. Tydligen är den baserat på en berättelse författad av H.P. Lovecraft och jag försöker intala mig om att min förtjusning beror på att filmen på grund av det vilar på någon slags solid botten som den här sortens film normalt inte gör. Fast jag är inte säker på det… I vilket fall konstaterar jag att storyn faktiskt leder någonstans, att det är lite underhållande och att det är så sjukt bortom allt rimligt. Och att den rent tekniskt faktiskt är ganska välgjord!

Med tanke på att det är lågbudget ser det så pass bra ut som det antagligen kan göra och det finns både DTS och Dolby 5.1-spår att välja mellan. Dessutom innehåller den här R1 utgåvan allt ett fan av Re-Animator kan önska sig (bortsett från undertexter). Två kommentarspår, en omfattande dokumentär, intervjuer, bortklippt, osv. osv. Vidare har man lagt ner lite extra energi på förpackningen som innehåller en helt onödig överstrykningspenna i formen av en spruta. Sånt kan man inte ladda ner! Tänk om man kunde lägga ner så mycket energi på fler filmer.

:-)

onsdag 5 september 2007

Pan's Labyrinth


Ibland kan förväntningar ställa till det. I fallet med Pan’s Labyrinth var mina förväntningar skyhöga och antagligen omöjliga att leva upp till. Det kanske känns som ett irrelevant påpekande, men det är ovillkorligen utifrån det perspektivet jag betraktar Pan’s Labyrinth och tyvärr ser jag inte det mästerverk som så många andra såg. Däremot, vilket väl är det viktigaste, såg jag en väldigt bra film! Men det här med sagor för vuxna är knepigt. I teorin är jag gärna med på det, men jag har svårt att riktigt sugas in. Ta Big Fish som ett exempel. Tim Burton, bra idé, men det blir för plastigt. Dessbättre lider Pan’s Labyrinth i väldigt liten utsträckning av det problemet. Det hela är i grund och botten förvisso ganska klichéartat, vilket det väl ska vara när det kommer till sagor, men samtidigt lite för mörkt för att det ska kännas för barnsligt. Effekterna är med några få undantag riktigt bra och det känns oerhört fräscht, det här är verkligen inte Hollywood! Det är en mycket speciell film och värd att titta bara för det.

Nu har jag förvisso lånat R1 utgåvan, men det verkar inte som att innehållet skiljer sig nämnvärt från R2. Tänk om branschen kunde förstå att det är så här man ska packtera en DVD även om det ”bara” rör sig om första utgåvan! Det finns en drös extramaterial att sjunka in i. Dessutom finns ett kommentarspår (som jag inte lyssnat på) med regissören Guillermo del Toro och med tanke på hur mycket han har att säga i dokumentärerna är det säkert värt att kolla upp för den vetgirige. Måste även nämna det bifogade avsnittet ur The Charlie Rose Show (?) där Del Toro medverkar tillsammans med sina vänner och kollegor, de mexikanska regissörerna Alfonso Cuarón och Alejandro González Iñárritu (avancerad tangentbordsövning…). Den är ifrån precis innan då Pan’s Labyrinth, Children of Men och Babel skulle släppas och fokus ligger givetvis på det extraordinära att tre vänner, från Mexiko, samtidigt gör så fantastiska filmer!

Vad gäller den tekniska kvaliteten ser Pan’s Labyrinth bra ut och låter finfint. Möjligen kan man invända lite på att bilden inte känns helt knivskarp, men det har tydligen ingenting med bildöverföringen till DVD att göra utan mer med hur filmen faktiskt ser ut.

:-)

måndag 3 september 2007

300


Filmen har jag recenserat här och jag har inget att tillägga sen sist. Avslutade då med att jag såg fram emot extramaterialet men efter att ha tittat igenom det känner jag mig lite besviken. Det här är en dubbelutgåva med en extra disc med bonusmaterial men det känns faktiskt rätt tunt. Just det här med den fysiska träningen som jag var nyfiken på får man inte veta mycket om. Över huvud taget känns det lite hastigt hopsatt. Vilket får mig att befara om det redan nu är en deluxe-utgåva på gång? Jag har inga problem att köpa nya utgåvor av samma film. Jag menar, en film som bara släpps en enda gång är antagligen så dålig att den inte förtjänar mer. Men vad jag inte gillar är när det är för tätt mellan utgivningarna, då känner jag mig lurad. Några år måste få förflyta. I vilket fall kändes det som sagt tunt bortsett från kommentarspåret vilket var intressant att lyssna på!

Vad gäller det tekniska finns det inget att gnälla över. Bildkvaliteten är fullständigt otroligt jävla bra!

:-)

söndag 2 september 2007

Miami Vice - extended ed.


Miami Vice har jag redan recenserat här. Avslutade med att konstatera att jag var sugen på den förlängda versionen och nu har den alltså kommit på R2! Eller förlängd är kanske inte en helt korrekt benämning vilket Michael Mann påpekar i kommentarspåret. Den här versionen är inte enbart förlängd utan vissa scener är borttagna och viss musik är ändrad. Mann föredrar att kalla den för ”director’s preferred cut”.

Det är verkligen något speciellt med den här filmen. Till en början var jag skeptisk, sen blev jag förtjust och nu är jag helt besatt! Säger inte att det är något mästerverk, men det faktum att jag suttit och tittat på den de senaste dagarna är bevis nog för att den tilltalar mig oerhört. Det är, som sagt, något som har fått mig förälskad i filmen. Vidhåller allt jag skrev i våras, bara uppskattar det ännu mer nu. Men måste nämna att det ser så sjukt bra ut! Scenerna med flygplanen samt de till havs är bland det vassaste jag sett! Och det blir ännu bättre när man tänker på att det allt är filmat på riktigt, att det inte handlar om specialeffekter.

Några korta dokumentärer var inte mycket att ha, däremot är kommentarspåret med Michael Mann intressant. Trots att det i grund och botten är en actionfilm framgår det hur mycket verklighet som ligger bakom, hur pass noga allt är genomtänkt. Det finns många lager att upptäcka för den som är intresserad. Efter lite eftertanke höjer jag betyget!

:-D

Manhunter - special ed.


Läser man på lite inser man att det existerar massor av versioner av den här filmen, om än oftast med små skillnader. Den här engelska ”special edition” påstår sig innehålla ”theatrical version” och den något längre ”director’s cut”. Haken är att tydligen skiljer sig denna ”theatrical version” något från den version som gick upp på bio. Men jag orkar inte rota mer i det där…

Det här är den första Hannibal Lecktor (det stavades så, då) filmen och jag har redogjort för alla turer här. Manhunter är alltså filmatiseringen av del ett, Röd drake, och är en i sammanhanget udda fågel. Men det gör den inte till en dålig film. Genomgår någon slags Michael Mann fas just nu och det här är hans version av Lecktor/Lecter. Vilket innebär att det är en skitsnygg film men den är inte alls är så skitig och äcklig som de övriga.

Jag har alltid stört mig på att storyn i Röd drake och När lammen tystnar i princip är samma: Polis på jakt efter seriemördare tvingas använda sig av Dr.Lecktor/Lecter för att komma mördaren på spåren. Men det här är den första, så det finns ingen anledning att gnälla över det. Allt i Manhunter är bra, genomtänkt och snyggt! Men givetvis är killen som spelar Lecktor inte i närheten av Anthony Hopkins.

Extramaterialet består dels av två trötta dokumentärer (Michael Mann intervjuas inte ens…) samt ett kommentarspår av Mann på director’s cut versionen. Utgåvan är brittisk så man får klara sig utan svensk text.

:-)

lördag 1 september 2007

This is England


Bio igen, var bara tvungen att se den här filmen så fort som möjligt! Har som sagt galet mycket bra film att se just nu så jag fattar mig kort. Grejen med This is England är att man får EXAKT allt det man trodde man skulle få: Trovärdig tidsresa, hårda skinheads med skön engelsk dialekt, bra musik, sylvassa kläder, inblick i hur en del av subkulturen gled över till högerextremism och kommentarer om Falklandskriget. Lägg till tragiska livsöden, några riktigt roliga scener och du får en riktigt bra film! Och ja, ungen i huvudrollen är precis så bra som alla säger!

:-)