lördag 14 januari 2012

Apornas planet (r)evolution


The Rise of the Planet of the Apes (2011) har i Sverige förärats med den märkliga titeln Apornas planet (r)evolution. Oklart varför? Även oklart vad den har med originalet från 1969 att göra? Ärligt talat är jag inte helt säker på att jag sett den, inte hela i vilket fall. Däremot har jag sett Tim Burtons trista remake från 2001. Hur som helst bygger ju storyn på att ett gäng människor hamnar på en planet där apor är den härskande arten. Att den här filmen skulle utgöra någon slags förstadium till det kan jag inte riktigt se? Men jag kanske missar något centralt då slutet av originalet ju är en smula metafysiskt.

Apornas planet utspelas i nutid. Det bygger på är att man utför experiment på apor, experiment som syftar till att bota alzheimer. Dom här aporna blir lite väl intelligenta och det hela spårar ur. Vägen dit är dock ganska lång och främsta fokus ligger på en enskild schimpans som adopteras av forskaren som leder studien.

Poängen är väl att lite ställa frågor om hur vi behandlar djur samt att belysa lite poänger genom att vända på begrepp. Eller, det senare var väl något som originalet gjorde men som inte får samma utrymme här. Det hela är... bitvis intressant och bitvis rätt taffligt. Apornas planet funkar som rätt slö underhållning som har sina glimtar. Dock allt för få.

Självfallet är bildkvaliteten utmärkt. Hyrversionen saknade extramaterial.

:-I

Inga kommentarer: