måndag 17 januari 2011

The Killer Inside Me


När man upplever en film som rörig kan det ju bero på att det är ett stilistiskt grepp. Att man av någon anledning vill förmedla en känsla av förvirring. Eller så kan det ju bero på att man inte är tillräckligt smart för att förstå vad som händer. En tredje förklaring kan vara att det faktiskt rör sig om ett misslyckande, att filmen helt enkelt är rörigt berättad. När det gäller The killer inside me (2010) i alla fall gissar jag att dess problem kan hänföras till den tredje förklaringsmodellen.

Texas, 50-talet, Casey Affleck spelar en sheriff som bara kan beskrivas som en ren och skär sociopat. Affleck är faktiskt riktigt vidrig och inte bara beroende på de handlingar han begår. Utan även på grund av hans nollställda uppsyn, lätt korkade leende och den sävliga hesa rösten. Man vill verkligen att han ska åka dit. Skådespeleriet är överlag väldigt bra. Tydligen har filmen rört upp känslor på grund av ett par extremt våldsamma scener och dom är faktiskt rätt tunga. Men det handlar inte om något glorifierande utan om att visa upp ett väldigt rått, naket och fysiskt våld.

Michael Winterbottom regisserar och det är inget fel på scenerna i sig. Felet ligger i att det är svårt att hänga med. Vilket är ett vanligt problem med filmer som baserar sig på romaner. Man får ta bort så mycket och det är som att man ibland glömmer bort att man tagit bort saker och ting som förklarar vem som är vem, vem som gjort vad. Här pratas ständigt om människor som man inte riktigt hunnit uppfatta vem det är. Och helt plötsligt dyker någon upp och försvinner direkt. Jaha, vem var det där undrar man? Men det blir väl lätt så när man vill trycka in så mycket som möjligt men ändå hålla det under två timmar? (Eller så är det bara jag som är korkad.)

Synd att bildskärpan är lite suddig. Eftersom filmen är läckert fotad hade det varit kul med en riktigt skarp bild. Och ännu en gång handlar det om en utgåva som saknar extramaterial (fast det är lite kul att hinna se många filmer istället för att blänga på extramaterial...).

:-(

Inga kommentarer: