tisdag 31 juli 2018

The 15:17 to Paris


The 15:17 to Paris (2018) är en film regisserad av Clintan som skildrar händelserna på ett tåg utanför Paris för några år sedan. När tre amerikanska turister förhindrade ett massmord som en ensam islamistisk terrorist försökte utföra på det tåget. Själva den händelsen tar inte jättestor plats i filmen utan focus ligger dels på de tre vännernas uppväxt och dels på veckorna innan, när de turistar i Europa. Det hela är ganska lågmält och troligtvis är förklaringen till att fokus inte ligger på själva attacken den att man vill visa upp att det är tre helt vanliga människor som utför hjältedådet. (Ok, kanske inte helt vanliga då tre av dom är yrkesmilitärer.) Det var först efter jag såg filmen som jag blev varse att de tre personerna gestaltas av sig själva, att det inte är några skådespelare! (Detta gäller även för ett antal av de passagerare som är med vid händelsen.) Vilket antagligen också bidrar till att man valt en lågmäld och mer sanningsenlig skildring av deras liv istället för något överdrivet dramatiserat och filmiskt.

Greppet är onekligen annorlunda och spännande. Vilket tyvärr själva filmen inte är. Allt tuffar på i ett makligt tempo och det händer inte så himla mycket… fram till att det händer jättemycket.

Det medföljer några korta dokumentärer och det var där jag blev varse om det här med valet av skådespelare, eller vad man nu ska kalla det?

:-I

Inga kommentarer: