tisdag 31 juli 2018

The 15:17 to Paris


The 15:17 to Paris (2018) är en film regisserad av Clintan som skildrar händelserna på ett tåg utanför Paris för några år sedan. När tre amerikanska turister förhindrade ett massmord som en ensam islamistisk terrorist försökte utföra på det tåget. Själva den händelsen tar inte jättestor plats i filmen utan focus ligger dels på de tre vännernas uppväxt och dels på veckorna innan, när de turistar i Europa. Det hela är ganska lågmält och troligtvis är förklaringen till att fokus inte ligger på själva attacken den att man vill visa upp att det är tre helt vanliga människor som utför hjältedådet. (Ok, kanske inte helt vanliga då tre av dom är yrkesmilitärer.) Det var först efter jag såg filmen som jag blev varse att de tre personerna gestaltas av sig själva, att det inte är några skådespelare! (Detta gäller även för ett antal av de passagerare som är med vid händelsen.) Vilket antagligen också bidrar till att man valt en lågmäld och mer sanningsenlig skildring av deras liv istället för något överdrivet dramatiserat och filmiskt.

Greppet är onekligen annorlunda och spännande. Vilket tyvärr själva filmen inte är. Allt tuffar på i ett makligt tempo och det händer inte så himla mycket… fram till att det händer jättemycket.

Det medföljer några korta dokumentärer och det var där jag blev varse om det här med valet av skådespelare, eller vad man nu ska kalla det?

:-I

måndag 30 juli 2018

Molly’s Game


Molly’s Game (2017) baseras på verkliga händelser. Det handlar om en ytterst framgångsrik utförsåkare (puckelpist) som slutar som en pokerdrottning och samröre med den ryska maffian. Det här är hennes berättelse och man blir påmind om den där gamla slitna klyschan om verkligheten som överträffar dikten. Jessica Chastain i huvudrollen är, som vanligt, mycket bra. Sen vet jag inte vad det är med poker och film men jag blir alltid lite extra fascinerad av just det ämnet, oklart varför? Oavsett bjuder Molly’s Game på ett intressant och fascinerande livsöde.
Tyvärr är det inget extramaterial på denna Blu-ray.
 
:-)

onsdag 25 juli 2018

Darkest Hour


Darkest Hour (2017) handlar om Churchills första tid vid makten. Rent kronologiskt känns det som en bra uppföljare av The Gathering Storm. Det mest intressanta med Darkest Hour är att den belyser hur fruktansvärt kontroversiell utnämnandet av honom var. Hur mycket starka krafter i Storbritannien var att försöka nå en separatfred med Hitler istället för Churchills hårdnackade linje om motstånd. Det är i sig inga direkta nyheter men en sida som, som sagt, är intressant att den blir belyst. Eftersom den gängse bilden så här i efterhand mest är att i det mörkaste timmarna lyckades Churchill samla det brittiska folket till motstånd (en bild som såklart också är sann, på sitt sätt).

Utöver den intressanta vinkeln på historien bjuder Darkest Hour på snyggt foto, snygg rekvisita och dekor samt en fullständigt remarkabel förvandling av Gary Oldman. Det som dock saknas är att man inte riktigt lär känna Churchill på djupet. Det är möjligtvis att kräva lite väl mycket av en film i sig och särskilt när det gäller ett unikum som Churchill. Men ändå. Det hela stannar vid en rätt angelägen historielektion, varken mer, varken mindre.

Några korta och poänglösa dokumentärer ackompanjerar denna Blu-ray.

:-I



Min favoritcigarr för tillfället råkar vara Davidoff Winston Churchill Belicoso. En rödbrun sak med härliga aromer och som storleksmässigt känns perfekt. Churchill själv rökte såvitt jag begriper större cigarrer men det krävs en viss pondus och tid för att kunna det. En extra krydda är förstås att denna cigarr pryds av den ständigt puffande Churchill. Givetvis passade jag på att röka en sådan i samband med att jag såg filmen.
 
:-)
 
 
Det här var inlägg 1 200 på denna blogg, nummer 1 100 rörde en bättre film. 

tisdag 24 juli 2018

On Wings of Eagles


On Wings of Eagles (2016) är en verklighetsbaserad historia om en brittisk OS-sprinter under andra världskriget bedriver missionerande verksamhet i Kina. Karln hamnar i ett japanskt fångläger. Filmen stapler alla klyschor man kan tänka sig inclusive en riktigt irriterande voice over som ges ofattbart mycket utrymme. Det ska vara Stora Känslor och feel good men känns mest som en parodi.

:-(

lördag 21 juli 2018

The Phantom Thread


The Phantom Thread (2017) handlar om… sömnad. Skrädderi närmare bestämt. Upplägget att en äldre skicklig man inleder en kärlekshistoria med en betydligt yngre kvinna som han tagit under sina vingar är tämligen fantasilös. Inte så att resultatet nödvändigtvis behöver bli dåligt, men upplägget kräver lite extra för att bli intressant. The Phantom Thread bjuder dock inte på något som helst extra eller intressant med ett riktigt tråkigt resultat. (Dock kryddat med en massa fina kläder.)
 
Inget extramaterial på denna Blu-ray.
 
:-(

söndag 15 juli 2018

The Tenant


The Tenant (1976) är en synnerligen effektiv psykologisk thriller av och med Roman Polanski. Paris (alla pratar dock engelska) och en ung ensam man hyr en lägenhet i ett hus där… allt inte verkar stå rätt till. Filmen leker effektivt det här med när man inte riktigt vet vad som händer på riktigt och vad som bara är inbillning. Det finns spår av Rosemary’s Baby i det hela.

Tyvärr medföljer inget extramaterial på denna DVD.

:-)

lördag 14 juli 2018

Brakfesten


La grand bouffe (1973) är väl lätt ökänd för att vara bland det mer grisiga (hedonistiska) som fångats på film. Intrigen är rätt ”kul”: Fyra män samlas över en helg i en villa med målet att äta sig till döds. Lägg där till att dom bjuder in ett gäng prostituerade och… svineriet når en hög nivå! Å ena sidan kan man se det som en oerhört infantil film vars poäng mest är exploaterandet av kvinnor ackompanjerat av en massa kropps- vätskor och gaser. Men… och här skulle det vara snyggt att säga något om att det finns en djupare mening, att filmen är en allegori som sätter fingret på något viktigt. Fast jag tror inte att så är fallet. Jag ser faktiskt ingen poäng med La grand bouffe utöver att den är rolig och kanske inte tänkvärd utan mer… knäpp. På ett roligt och gränsöverskridande vis. Det gäller att inte ta den på för stort allvar för då kanske man råkar bli upprörd utan bara ta den för vad det är: Ett galet experiment!

Tyvärr medföljer inget extramaterial på denna DVD. Det är synd för det vore väldigt intressant att få lite olika perspektiv på det här spektaklet.

:-)

fredag 13 juli 2018

Time Bandits


Man vill ju bara älska allt som Terry Gillam gör. För hans galenskap och för hans visuella idéer! Synd bara att det inte alltid räcker hela vägen, såsom är fallet med Time Bandits (1981). Det ÄR en kul idé med ett gäng dvärgar som åker tidsmaskin fram och tillbaka och skäl olika värdeföremål! Men varför blir det mest bara en massa snubblande, skrikande och tramsigt larvande mest hela tiden? Som så ofta (med inte alltid) med Gilliam blandas briljanta grejer med på tok för mycket nonsens.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-(

måndag 9 juli 2018

War for the Planet of the Apes


Jag var inget större fan av varken Rise of the Planet of the Apes eller Dawn of the Planet of the Apes. Tänkte att det fick vara bra nu och hade inge planer på att se de tredje filmen i sviten War for the Planet of the Apes (2017). TC gjorde dock ett framgångsrikt övertalningsförsök och… den är ju faktiskt bra! De två första har haft en del intressanta idéer men på det hela ändå känts relativt ointressanta men de tredje är helt annorlunda. Den har nämligen en sjukt suggestiv atmosfär som det är svårt att värja sig från. Filmen höljs i en kompakt mörker och tankarna först lite till Apocalypse Now (Woody Harrelsons roll ”The Colonel” har lånat mer än lovligt från Brandos dito men det känns liksom ok, det känns mer som hommage än plagiat.) Det lustiga är att man flera gånger inte tänker på att det handlar om apor, det känns inte som att det är själva grejen (samtidigt som det är själva grejen) utan stämningen tar liksom över. Med det sagt konstaterar jag nöjt att jag nog aldrig sett så fruktansvärt hög kvalitet på dataanimationerna, som är helt sanslöst bra! Man ska vara försiktigt med sånt eftersom allt tenderar att åldras, men ändå.

Bonusmaterialet består av en knippe mer än halvintressanta dokumentärer samt ett kommentarspår med regissören (som jag inte lyssnat på).

:-)

fredag 6 juli 2018

The Day of the Jackal




The Day of the Jackal (1973) är en oerhört skickligt berättad politisk thriller. Ett gäng franska konspiratörer anlitar en lönnmördare för att röja president de Gaulle ur vägen. Det anmärkningsvärda med filmen är att man växelvis får följa lönnmördarens förberedelser och den massiva polisinsatsen för att stoppa honom. Det krävs något extra för det hela ska bli spännande med det upplägget, men det blir det faktiskt!

Inget extramaterial på denna DVD. Som för övrigt inte har anamorfisk bild. Med andra ord: Bra film, dålig utgåva.

:-)

torsdag 5 juli 2018

Wild


När man ser Wild (2014) är det svårt att inte tänka på Into the Wild. I båda fallen handlar det om en filmatisering av verkliga händelser där en person väljer att lämna civilisationen för naturen. Into the Wild är dock lite mer hardcore och möjligen är det lite svårare att ta till sig huvudpersonen? I Wild har vi istället en ganska vanlig kvinna, som dock plågas av ett trasigt förflutet. Just den där vanligheten överraskar lite med Wild, det ”händer” liksom inte så mycket. Vid flera tillfällen byggs det upp en lätt hotfull situation som mynnar ut i… ingenting. Vilket är en styrka eftersom det ju precis så det ofta går till i verkligheten, men sällan på film. Wild är känns som ett ärligt och utlämnade porträtt av en kvinna som gör en resa både på ytan och även en inre. Vilket är en himla klyscha såklart, men det är faktiskt vad Wild handlar om.

Det medföljer några dokumentärer på denna Blu-ray. Det finns även ett kommentarspår med regissören, vilket jag inte tagit mig tid att lyssna på.

:-)