onsdag 25 juli 2018

Darkest Hour


Darkest Hour (2017) handlar om Churchills första tid vid makten. Rent kronologiskt känns det som en bra uppföljare av The Gathering Storm. Det mest intressanta med Darkest Hour är att den belyser hur fruktansvärt kontroversiell utnämnandet av honom var. Hur mycket starka krafter i Storbritannien var att försöka nå en separatfred med Hitler istället för Churchills hårdnackade linje om motstånd. Det är i sig inga direkta nyheter men en sida som, som sagt, är intressant att den blir belyst. Eftersom den gängse bilden så här i efterhand mest är att i det mörkaste timmarna lyckades Churchill samla det brittiska folket till motstånd (en bild som såklart också är sann, på sitt sätt).

Utöver den intressanta vinkeln på historien bjuder Darkest Hour på snyggt foto, snygg rekvisita och dekor samt en fullständigt remarkabel förvandling av Gary Oldman. Det som dock saknas är att man inte riktigt lär känna Churchill på djupet. Det är möjligtvis att kräva lite väl mycket av en film i sig och särskilt när det gäller ett unikum som Churchill. Men ändå. Det hela stannar vid en rätt angelägen historielektion, varken mer, varken mindre.

Några korta och poänglösa dokumentärer ackompanjerar denna Blu-ray.

:-I



Min favoritcigarr för tillfället råkar vara Davidoff Winston Churchill Belicoso. En rödbrun sak med härliga aromer och som storleksmässigt känns perfekt. Churchill själv rökte såvitt jag begriper större cigarrer men det krävs en viss pondus och tid för att kunna det. En extra krydda är förstås att denna cigarr pryds av den ständigt puffande Churchill. Givetvis passade jag på att röka en sådan i samband med att jag såg filmen.
 
:-)
 
 
Det här var inlägg 1 200 på denna blogg, nummer 1 100 rörde en bättre film. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar