onsdag 20 januari 2016

Surikaterna


För ett gäng år sen hände det återkommande att jag bad om ursäkt för att det blev lite väl mycket wrestling-filmer på den här bloggen. Det känns som att det nu är läge att istället be om ursäkt för alla dessa barnfilmer som lär bli ett återkommande fenomen… Förvisso är väl Surikaterna (original The Meerkats) snarare en familjefilm än en barnfilm, i den mån det går att göra en skarp åtskillnad av dessa varianter?

Men det är svårt att genrebestämma The Meerkats. Till det yttre innehåller den det mesta som vilken naturfilm som helst gör. Men där naturfilm oftast sorteras in under dokumentär känns det fel att göra detsamma med The Meerkats. Man får följa en koloni surikater och framför allt en unge (som dessutom är namngiven) på hans resa från nyfödd till ansvarstagande ung vuxen. Det är klippt väldigt hårt och mycket är arrangerat. Å andra sidan är det ju precis sånt som vanlig naturfilm ägnar sig åt mer eller mindre. Man klipper, man arangerar, man lägger på musik, allt för berätta en historia. The Meerkats gör samma sak fast upphöjt i kvadrat.

Storyn är (som så ofta i naturfilm) rätt mörk med mycket faror och ond bråd död och en skoningslös natur. Surikaterna måste lära sig att bemästra skorpioner (föda) samt undvika örnar, ormar, lejon och rivaliserande kolonier. Det hela är inte särskilt barnvänligt alls faktiskt. Men jag föredrar mer seriös naturfilm än denna hybrid. Samtidigt bjuder The Meerkats på vackra bilder och dessutom är det Paul Newman som är speakerröst, bara en sån sak!

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I

Inga kommentarer: