fredag 31 juli 2015

Escape from Tomorrow


Escape from Tomorrow (2013) är en riktigt udda film. Kanske kan man beskriva den som David Lynch möter Lolita? Filmen går med andra ord inte att sortera in i ett fack. Det är filmat i svartvitt och handlar om en dysfunktionell familj med mamma, pappa och två barn som ska besöka Disney World. Det finns ett antal sidospår varav det mest centrala är hur pappan på ett patetiskt vis blir besatt av två franska tonårsflickor och börjar förfölja dem. Disney World skildras med en rätt vass satir och Escape from Tomorrow drar sig inte för att spela på förbjudna sexfantasier. Så långt är det intressant men tyvärr flippar filmen på slutet, rätt rejält. Jag gillade det inte riktigt men jag kan tänka mig att alla inte skulle hålla med. Är man sugen på att se något oförutsägbart och udda är Escape from Tomorrow hur som helst ett utmärkt val.

En av de mest intressanta aspekterna av Escape from Tomorrow är just hur den kom till. Eftersom innehållet är högst olämpligt sett ur Disneys synvinkel är filmen helt enkelt inspelad undercover på Disney World. Den storyn är nästan mer intressant än själva filmen i sig.

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I

torsdag 30 juli 2015

End of Watch


End of Watch är en polisfilm från 2012 som gör anspråk på att realistiskt skildra vardagen för två patrullerande poliser på Los Angeles gator. Vilket den lyckas rätt bra med. Den grabbiga jargongen är bitvis rätt tröttsam men jag antar att det inte är helt orimligt att folk faktiskt pratar med varandra på det sättet. Särskilt i ett så grabbigt yrke som patrullerande polis. Min huvudinvändning mot filmen är dock användandet av skakig handkamera. Det man vinner i äkthetskänsla förloras i att det hela bara blir otrevligt att titta på. Utöver det är End of Watch en underhållande film med riktigt bra och realistisk action.

Extramaterial saknas.

:-I

måndag 27 juli 2015

Blackhat


Michael Mann är för mig den ultimata stilisten och en av mina absoluta favoritregissörer genom tiderna. Det är antagligen en anledning till att jag var lite väl snäll mot hans senaste, Public Enemies. I och med Blackhat (2015) är Mann tillbaka och nu är det läge att ärligt konstatera att Mann på gamla dar tyvärr har tappat greppet. Det finns ljusglimtar i Blackhat, exempelvis den obligatoriska eldstriden med automatvapen. De läckra stadsvyerna är också på plats. Men tyvärr stannar det där.

Jag undrar om det ens är teoretisk möjligt att en av världens främsta datahackers dessutom är superbra på att slåss och har ett utseende som den ståtlige Christ Hemsworth? Hur som helst känns det helt osannolikt och det pajar hela känslan i filmen. Det hela handlar om cyberterrorism vilket i sin tur leder till ett problemfyllt samarbete mellan amerikansk och kinesisk underrättelsetjänst. Det skulle kunna uppfattas som sympatiskt att kineserna porträtteras mångfacetterat. Problemet är att jag inte kan låta bli att tänka att detta är en förutsättning för att man fått filma på plats i Kina. En intressant idé om internationell cyberterrorism förvandlas till en rätt lökig action där slutstriden som utspelas mitt under en parad i Jakarta bara är konstig.

Mann är idag 72 år gammal och har väl dessvärre inte så många filmer kvar att leverera. Jag håller ändå tummarna för någon eller några bra.

:-(

torsdag 2 juli 2015

American Sniper


American Sniper (2014) baserar sig på bestsellern med samma namn som i sig är en biografi skriven av (den nu mördade) Chris Kyle. Tydligen har filmen mer fokus på hans fru och deras relation vilket är ett resultat att hon varit involverad i filmskapandet. Filmens titel är relativt självförklarande angående filmen handlar om… Stridsscenerna är bra, riktigt bra och det är intressant att få följa prickskytte som ju är en rätt udda företeelse. Över huvud taget är det ett bra manus som problematiserar och där saker och ting inte bara är i svart och vitt. Men som så ofta med filmer som ska skildra verkliga livsöden så blir det så lätt att det inte känns på riktigt. Märkligt nog hade American Sniper blivit bättre om jag inte känt till att den är biografisk.

Extramaterialet är på en timme och kan lätt hoppas över. Det enda intressanta är att få se Kyles fru, den riktiga personen alltså.

:-I