torsdag 14 maj 2015

Hobbit – Femhäraslaget


I och med The Hobbit – The Battle of the Five Armies (2014) är härmed The Hobbit-trilogin slut. Det tackar vi för. Jag har inte så mycket att tillägga utöver vad jag skrev om The Hobbit – The Desolation of Smaug. Den här sista filmen håller ungefär samma kvalitet och dras med ungefär samma problem. (Måste jag välja är nog den här något lite bättre än den förra.)

En skillnad är att det är mindre springa omkring och skrika och mer regelrätt fältslag vilket är ett steg i rätt riktning. Å andra sidan är det den film där utomhusmiljöerna mest ut som ett TV-spel eller snarare Photoshop av de tre. Vad hände här? Att originaltrilogin hade sådan känsla berodde delvis på hur man lyckades använda sig av Nya Zeelands fantastiska landskap. Här är det allt som oftast Photoshop-disighet. Sen skulle jag kunna klaga på scenen där Legolas förvandlas till Super Mario. Det tråkiga är dock att jag inte orkar bry mig.

Den stora frågan är vad Peter Jackson kommer göra härnäst? Eller snarare hur han kommer göra det han gör härnäst? Rannsakning eller fortsatt urspårning?

Extramaterialet på hyrutgåvan består av en sex minuter lång infomercial om Nya Zeeland. Gräslig omslagsbild för övrigt.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar