onsdag 13 maj 2015

Interstellar


Interstellar
(2014) är eventuellt Christopher Nolans bästa film! Det vill inte säga lite. Antagligen föredrar jag nog trots allt Inception och de två första Batman-filmerna, men ändå. Jag är svag för sci-fi men problemet är ofta att det är något som saknas när det gäller filmer i den genren. Omvänt gäller dock att när det väl kommer en sci-fi som man riktigt kan leva sig in i så är det relativt oslagbart. Interstellar är en sådan film. Främst är det en fenomenalt gjord sci-fi. Den är sådär lagom trovärdig för att man ska kunna leva sig in i handlingen. Dessutom är det en fruktansvärt vacker film med välgjorda men ändå balanserade världar som är precis lagom balanserade och som inte känns som TV-spel. Detsamma gäller den teknik som används såsom rymddräkter och rymdskepp etc. En anledning till det är att Nolan använt stora resurser för att använda praktiska effekter och bara använder dataanimationer när det finns skäl.

Men för att detta ska bli angeläget krävs roller och relationer som man kan leva in i, som gör att det känns som att saker och ting verkligen står på spel. Även här levererar Interstellar. Slutligen är det en film som på allvar försöker illustrerar det här med tidsresor, svarta hål, det krökta rummet etc. Saker som jag är superfascinerad av men där man normalt är förpassad till att läsa om dom rent teoretiskt. Interstellar inkorporerar sådana fenomen i handlingen i en välgjord spelfilm och resultatet är helt makalöst! Visst, vissa repliker är uppenbart skriva för att publiken ska hänga med vilket lyser igenom. Men eftersom filmen tar fysiken på allvar blir det inget direkt problem. För övrigt är musiken ytterst välkomponerad och stämningsfull.

Utgåvan innehåller dessutom flera timmar kvalitativt extramaterial. Dokumentärer. Mitt favoritavsnitt är nog när dom berättar om den teoretiska fysiker som dom knutit till projektet som faktagranskare. Om hur han hela sitt liv samlat data om svarta hål etc. Och att hur det svarta hålet som ”syns” i filmen inte är designat av en person utan är effekten av de data som forskaren samlat på sig och som sen matats in i simulatorer. Extra kul blir det eftersom forskaren själv aldrig haft tillgång till den typen av datakraft så det här var första gången han fick se den typen av representationer. Sånt värmer.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar