måndag 17 mars 2014

Midnight Express - collectors edition


Midnight Express (1978) är som en inverterad reklamfilm för Istanbul och Turkiet. Jag tycker i och för sig att det kan vara lite kul att få fördomar bekräftade. Men jag förstår att filmen inte kunde spelas in i Turkiet och att den blev väldigt kontroversiell. Filmmakarna inklusive manusförfattaren Oliver Stone har i efterhand sagt att filmen egentligen inte alls handlar om Turkiet och turkar utan hade kunnat utspela sig vart som helst. Regissören Alan Parker har åtminstone i efterskott uttryckt ånger över att det inte figurerar en enda turk med sympatiska personlighetsdrag. Det får vara hur det vill med den saken. Men att filmen utspelas i just Turkiet är inget konstigt då den baseras på verkliga händelser.

Intrigen är mycket enkel. Amerikansk slyngel försöker smuggla hasch ut ur Turkiet, åker fast och hamnar i en Kafka-likande rättsprocess och i ett genomvidrigt fängelse. Alla turkar är antingen genomkorrumperade, sadister eller både ock. Som skildring av en sådan tillvaro fungerar Midnight Express ypperligt. Det är verkligen en på många vis vidrig och smutsig film. Oliver Stone menar att han skrev den främst för att peka på vilka konsekvenser den skoningslösa jakten på droger kan få. Visst är det möjligt att se filmen ur det perspektivet men jag ser den främst som en obehaglig fängelseskildring.

Bildkvaliteten är inte vass men det ska bero på hur den är filmad. Ett kommentarspår regissören är intressant. Dessutom ingår tre dokumentären på ungefär 20 minuter styck som behandlar olika aspekter av filmens tillblivelse som är sevärda. Det hela ligger förpackat i ett snyggt omslag av papp med guldbokstäver i relief.

:-)

Inga kommentarer: