söndag 21 juli 2013

Gaea Girls / Shinjuku Boys


Kim Longinotto är, tydligen, en brittisk dokumentärfilmare som, tydligen, ofta fokuserar på kvinnor som av olika anledningar befinner sig i utsatta situationer. Det hade jag förstås ingen aning om. Min ingång till den här DVD:n med två av hennes filmer (inspelade i Japan) var att jag hörde talas om att det skulle finnas en dokumentär som japanska kvinnliga wrestlers, om hur hårt dom tränar…


Gaea Girls

Den dokumentären är Gaea Girls från 2000. Det finns undantag men om man ska generalisera, och det kan man verkligen tillåta sig att göra, så befinner sig kvinnlig wrestling på en väldigt låg nivå, både tekniskt och statusmässigt. Vilket inte är så konstigt, för det är en manlig domän och se som släpps fram gör det oftast för sitt utseendes skull. Undantaget är Japan. Inom den kvinnliga wrestlingvärlden har japanskorna ett legendariskt rykte. Gaea Girls illustrerar tydligt varför: Dom tränar stenhårt, bokstavligen.

Jag återkommer till den rena penalismen men om man ska säga något om träningen i sig så tränar dom hårt rent fysiskt och kör som väldigt ”stiff” (wrestlingspråk för att inte lägga fingrarna emellan utan helt enkelt brottas och slåss väldigt hårt). Herrejäklar alltså! Man får följa några unga kvinnor bakom kulisserna, ibland kommer det någon ny osv. Fokus ligger dock på Takeushi, normalt blyg och eftertänksam men i ringen ett vilddjur. Men inte tillräckligt vild enligt de penalistiska tränarna som försöker bryta ner för att bygga upp. Med logiken att om du inte tål den behandlingen så kommer du inte ha en chans i ringen. Det är inte en helt okontroversiell inställning. Men det värsta är att det antagligen ligger något i det. Beroende på vilket resultat man hoppas uppnå. Kan verkligen rekommendera Gaea Girls och inte bara för den som är intresserad av wrestling.

:-)


Shinyuku Boys

Shinyuku Boys från 1995 var lite mer knepig. Förvisso ett intressant ämne men det blir lite rörigt. Den handlar alltså om fenomenet japanska kvinnor som klär sig och uppför sig som män och som i den rollen utgör någon slags (anställd) underhållning på nischade klubbar. Underhållning för japanska kvinnor som besöker dessa klubbar och som går igång på detta. Det är alltså ingen hemlighet att männen i själva verket är kvinnor utan det är det som är själva grejen.

Filmen behandlar frågan om sexuell identitet och för den som skriver under på tesen att könet blott är en social konstruktion har nog en del ammunition att hämta här. Själv tycker jag det hela är  fascinerande samtidigt som filmen i sig inte är särskilt spännande.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar