onsdag 24 juli 2013

Draculas vålnad


Hade egentligen tänkt avbryta vampyrtemat, men jag kör lite till. Hammer Films Dracula från 1958 fick åtta uppföljare. Dracula Has Risen from the Grave (1968) är uppföljare nummer tre. Så vad hände då med nummer två och tre, ska jag inte se dom? Nej, jag orkar inte investera den tid och energi som krävs för att plöja igen den här, antagligen, rätt mediokra filmsviten. Just Dracula Has Risen from the Grave var jag dock oerhört nyfiken på. Varför? För att det sannolikt var den första skräckfilmen jag såg i mitt liv.

Hur gammal kan jag ha varit? Åtta? Nio? Kanske tio? Såhär i efterhand känns det helt overkligt att min mamma lät mig se den. Hon som i alla fall senare skulle vara så extremt petig med våld på film. Hur som helst såg jag den när jag var liten och den skrämde skiten ur mig. Vissa bilder som fastnade på min näthinna minns jag än idag, trots att det var 25 år sen jag såg filmen. Blodet som rann längs med repet till kyrkklockan. Dracula spetsad på ett stort kors. Återkom i mitt huvud i flera år känns det som.

Som film betraktad bidrar den inte med mycket. Dracula är tillbaka och terroriserar en by. Fattar tyckte för en ung skönhet. Några måste ta sig till slottet och göra slut på honom. Igen.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar