onsdag 31 oktober 2012

Star Wars Disney



Nej, den här bloggen har inte börjat inrikta sig på filmnyheter framför recensioner. Men gårdagens nyhet att Disney har köpt Lucasfilm samt planerna på att spela in Star Wars Episode VII-IX måste vara den största filmrelaterade nyheten på jag vet inte hur länge? Min haka nådde golvnivå.

Ok, men vad betyder då detta? De nya filmerna var det som fick mig att gå igång mest. Alltså, givetvis är det för tidigt att spekulera. Och jag räknar inte med att de kommer att bli särskilt bra. Det är inte grejen. Grejen är att jag aldrig trodde att Episode VII-IX skulle göras. Och efter prequelsen var det heller inget jag drömde om. Men, på den där skolgården i mellanstadiet, där och då drömde jag om dessa filmer. Det fanns en vag plan om att dom skulle komma att göras, någon gång. Prequelsen kom till slut och det blev uppenbart att Lucas inte ville göra fler Star Wars-filmer efter dessa. Och som sagt det var ingen som ville att han skulle göra det heller. Mot bakgrund av det kommer det här som en väldigt rolig överraskning!

Det andra stora är att Lucas faktiskt släpper ifrån sig makten över Star Wars. Vad kommer det att leda till? Antagligen inte så mycket när det gäller olika produkter, det kommer nog att rulla på som vanligt. Men jag kan inte låta bli att fantisera om att när han nu inte får bestämma så kanske kanske de nya makthavarna inser att det är både lönsamt och vettigt att släppa ut originalversionerna av originalfilmerna? Låt oss hoppas!

:-O

tisdag 30 oktober 2012

The Wolverine

 

X-Men Origins – Wolverine var en gräsligt dålig film. Ändå kan jag inte låta bli att småle inför den här postern inför uppföljaren The Wolverine. Som ska utspela sig i Japan. Till saken hör att jag i tonåren var helt besatt av Wolverines Japanäventyr så nu väcks den lilla pojken inom mig till liv. Antagligen kommer jag bli gruvligt besviken så jag passar på att njuta nu istället! Den supersnygga postern lär vara det bästa med det här projektet.

onsdag 24 oktober 2012

Wuthering Heights


Var inte särskilt sugen på Wuthering Heights (2011). Men tänkte att lite kostymdrama kan jag väl kosta på mig och jag borde väl någon gång i livet ta reda på handlingen i den där så berömda historien. Vilken chock det blev! Det här är så långt ifrån kostymdrama man kan komma. Skakig handkamera, 4:3-format, ingen musik. Egentligen har jag svårt för Dogma (jag säger inte att detta är Dogma) men här fungerar det oväntat bra med det avskalade bildspråket. Kanske på grund av att fotot är väldigt vackert trots allt. Annars är det mest smutsigt och eländigt och jag tänker lite på Valhalla Rising men även på en film som The Assassination of Jesse James. Den väldigt vackra naturskildringen alltså. Musik saknas som sagt och istället använder man sig av ljud såsom vindens vinande. Det hela blir i det närmaste hypnotiskt.

Över huvud taget är det en av de bästa skildringar av det hårda lantlivet, om närvaron med djuren jag har sett. Visst har man sett väldigt många historiska filmer men skillnaden här är att det närgångna bildspråket gör att man verkligen lever sig in. Oerhört spännande!

Just ja, den där berömda kärlekshistorien då? På sätt och vis är den aspekten inte det mest intressanta med Wuthering Heights. Jag funderade över om detta ändå inte måste ses som ett misslyckande för en skildring av den historien? Men jag tycker nog inte det utan jag tar det för vad det är. En väldigt speciell film med en väldigt speciell känsla!

4:3-format är ju inte så kul men bildkvaliteten är det inget fel på och ljudmixen är imponerande. Det ingår inte något extramaterial.

:-)

måndag 22 oktober 2012

Take Shelter


Take Shelter (2011) är en sån där film som man inte kan berätta så mycket om eftersom man i såna fall riskerar att avslöja för mycket. I centrum har vi en familj där fadern har föraningar om en annalkande naturkatastrof. Han blir därför besatt av att utveckla ett stormskydd på tomten. Besattheten leder till slitningar i familjen och... ja, det är väl det man kan säga. Det är välspelat och känns verkligt. Vilket bidrar till att det byggs upp en relativt obehaglig stämning.

Däremot är Take Shelter inte så fantastisk som många verkar tycka, inte alls. Det är en välgjord film som blir lite fånig. Absolut sevärd men inte ett dugg mer än så.

På hyrutgåvan medföljer inget extramaterial.

:-I

onsdag 3 oktober 2012

Star Wars - Ewok Adventures



Håller som sagt på med lite uppföljning på diverse Star Wars-relaterade saker. Så nu har jag plågat mig igenom denna DVD med de två ewok-filmerna...


Caravan of Courage – An Ewok Adventure

Jag minns när den här filmen var på gång. Äntligen en ny Star Wars film! Förvisso med fokus på ewoker men ändå. Så gick snacket på skolgården. Verkligheten var dock en annan. I och med Return of the Jedi hade George Lucas skapat ewoker som blev en stor succé bland den yngre delen av publiken och föremål för hat från de flesta andra. Själv var jag i lågstadieålder och fattade inte att dom ”förstörde” filmen. Tvärtom tyckte jag om dom.

Hur som helst. The Ewok Adventure (1984) gjordes för TV i USA men i Europa gick den upp på bio och fick titeln. Caravan of Courage – An Ewok Adventure. Det handlar alltså om en TV-film. Med barn och ewoker i huvudrollerna. Det är gräsligt. Det värsta är inte att det är en barnslig historia utan att det ser ut att vara Star Wars samtidigt som det inte gör det. Det ser snarare ut som en fan film, eller något som sänds på Hallmark (finns den kvar?). Ja, en TV-film. Kort kommentar om historien: Familj kraschar på Endor. Föräldrarna blir kidnappade av ett monster och barnen måste – med hjälp av deras nya vänner ewokerna – ordna en fritagning.

:-=


Ewoks – The Battle for Endor

Ewoks – The Battle for Endor (1985) är uppföljaren men såvitt jag vet gick den här inte upp på bio alls. Det är först när jag ser The Battle for Endor som jag inser hur pass mycket känsla av Star Wars som Caravan of Courage trots allt har... För det här är fantasy. Alltså ren fantasy, inte science fantasy som Lucas ju brukar benämna Star Wars. Med en elak ond furste som bor i en medeltida borg. På riktigt. (Jag antar att dom bara lånade dekoren från en medeltidsfilm?) Som har en ond häxa till underhuggare, som kan förvandla sig till en korp. Hjältarna får varsitt magiskt föremål med sig på sin resa och träffar på olika utmaningar som måste utföras på vägen. Klassisk saga med andra ord.

:-=


Sådär, nu behöver jag nog aldrig se om de här filmerna så länge jag lever.