torsdag 27 september 2012

Robot Chicken - Star Wars - III


Jag kämpade ju med Star Wars boxen och blev klar tidigare i år. Min plan var att i samband med det ta mig igenom de Star Wars-grejer som jag har osedda och olästa och sen var jag klar med Star Wars för den här gången. Så blev inte riktigt fallet så jag gör nu en sista insats och tar tag i de sista bitarna.

Jag har gillat de första två Robot Chicken - Star Wars, den första lite mer än den andra. Därför är det trist att konstatera att den tredje är klart sämre. Men det är väl lite så, hur många skämt går det att göra på ämnet? Alltså, vissa sketcher på den här är väldigt kul. Men generellt känns det rätt trött tyvärr. Det är dags att lägga ner den här serien.

Det ingår rätt mycket bonusmaterial. Bl.a. hela fyra kommentarspår men jag får erkänna att jag hoppade dessa. Det roligaste är sekvensen när dom träffar George Lucas på Skywalker Ranch och sitter och snackar. Jag har kastat mycket skit på Lucas på grund av allt dumt han säger. Men i den här sekvensen är han faktiskt väldigt rolig och verkar besitta en stor portion självdistans!

:-(

onsdag 26 september 2012

Bullhead


Belgiska Bullhead (original Rundkop) (2011) har blivit rätt uppmärksammad så jag var nyfiken. Egentligen ska man ju inte uttala sig svepande om ett helt land. Men ärligt talat, vad är det som är bra med Belgien? När jag hör ordet kan jag bara tänka massmord i Kongo, gräsliga pedofiler, hormonbehandlade monstertjurar. Det finns negativa saker med alla länder men det brukar även finnas positiva som balanserar. När jag tänker på Belgien tänker jag bara på skit.

Nåväl. Efter detta vetenskapligt underbyggda påhopp konstaterar jag att Bullhead handlar om just Belgian Blue kor. Eller maffian kring köttindustrin. Mitt i detta finns huvudrollsinnehavaren som blivit kastrerad och går på anabola. Allt är skitigt och eländigt och mina fördomar om Belgien bekräftas. Men det är en stark film, en film som berör. Som man mår lite dåligt av. Miljöskildringarna känns autentiska.

Nu får det vara slut med att inte släppa nya filmer på Blu-ray. Är trött på att se nya filmer på DVD. Extramaterial saknas.

:-)

tisdag 25 september 2012

U-Boat 864


Die Ende der Hoffnung (med den svenska titeln U-Boat 864) är en tysk TV-film från (2011). En kärlekshistoria som utspelar sig i slutat av andra världskriget. Främst i Tyskland och delvis i Norge. Ung tjej dras in i motståndsrörelsen och försöker sig på infiltration. Parallellt med detta får man följa henne i nutiden när hon vill återvända till Norge för att minnas.

Det handlar som sagt om TV-film så det ser billigt ut, det går inte att komma ifrån. Men samtidigt är det lite spännande och bitvis lite gripande. Absolut inget mästerverk men mer förströelse. Plus mäktiga bilder av norska fjordar!

Inget extramaterial ingår på denna DVD.

:-I

lördag 22 september 2012

Jaws - steelbook


Jaws (1975) fortsätter att dyka upp i snygga plåtlådor. Förra gången jag skrev om den var det DVD, den här gången handlar det om Blu-ray.

Som sagt handlar det om en fantastiskt bra film! Har inte så mycket att tillägga när det gäller den biten. Annat än att det var lite knäckande att bli påmind om att Spielberg var blott 26 år gammal när han gjorde den… Påminnelsen kom via extramaterialet som är fantastiskt bra! Dokumentären från förra utgåvan är bland det bättre dokumentärer av den typen jag sett. Dessutom ingår en lite äldre dokumentär på två timmar som är tagen från Laserdisc-utgåvan. Snacka om att vara före sin tid! Laserdisc alltså. Nåväl. Det enda tråkiga är att det knappt ingår något nytt extramaterial.

Jaws är restaurerad och ser helt fantastisk ut! Vilken skärpa! Fantastisk film, ser hur bra ut som helst, några riktigt bra dokumentärer och allt förpackat i en snygg plåtlåda gör att det inte finns så mycket att fundera över. Skaffa!

:-D

torsdag 20 september 2012

The Lady


The Lady (2011) är en film av Luc Besson om den burmesiska oppositionspolitikern Aung San Suu Kyi. Ni vet, hon i husarrest. Eller rättare sagt hon som tidigare satt i husarrest. Henne har man ju sett på nyheterna genom åren samtidigt som det är påtagligt hur lite jag egentligen känner till varken om henne eller om landet Burma. Jag vet inte hur pass väl The Lady lyckas med att skildra henne men det gör kanske inte så mycket. Vad den gör är att i alla fall förmedla en bild av detta isolerade jätterike, samt att förmedla en presentation av vem hon är och vad som ledde fram till husarresten. Det är gott nog.

Filmen i sig ger ett lite splittrat intryck. Man hoppar mellan olika händelser och får ingen större känsla för karaktärerna. Ett problem som biografiska filmer brukar dras med.

På skivan medföljer en kort dokumentär om filmen.

:-I

onsdag 19 september 2012

Vi måste prata om Kevin


Det har varit en del skriverier om We Need to Talk About Kevin (2011). Rätt mycket hyllningar och påpekanden om att den är stark. Jag hade nog förväntat mig en historia som försöker förklara mekanismerna bakom en skolmassaker. Vilket är ett rätt vanskligt företag. Men det tycker jag inte att man får. Snarare får man något som liknar en skräckfilm. En välgjord och realistisk film men ändock en skräckfilm. Ett, eller rättare sagt flera, väldigt tragiska öden. Men  i slutändan är det en film som inte säger så mycket.

Det är en oerhört otäck historia som blir än mer gripande på grund av Tilda Swidons fantastiska gestaltning av en mamma som allt går snett för. Det är väldigt sorgligt men filmen balanserar på rätt sida om att frossa i elände. Alltså, det blir inte parodiskt eländigt utan mest eländigt på riktigt. Ouch!

Varför släpps en ny film bara på DVD och inte på Blu-ray? Hyrversionen alltså.

:-)

söndag 16 september 2012

The Avengers


Det har hela tiden varit klart att Iron Man, Iron Man 2, The Incredible Hulk, Thor och Captain America - The First Avenger skulle leda fram till The Avengers (2012). Det är ett väldigt roligt initiativ! Som bekant har jag tyckt att filmerna varit underhållande bagateller. Nu var det dock dags att ta det till en högre nivå och The Avengers har fått en hel del bra kritik.

Vilket var synd för jag tycker inte att den är varken bättre eller sämre än de övriga i sviten. Underhållande bagatell som sagt.

När jag väl köper en av dessa filmer blir jag lite sur över det i princip obefintliga extramaterialet. Eftersom detta brukar vara minst lika intressant som själva filmen i den här sviten.

:-I

onsdag 12 september 2012

Total Recall


Det var evigheter sen jag såg Total Recall (1990). Vill minnas att jag inte tyckte att den var så bra. Nu när remake:n går på bio tänkte jag att det var dags att återbesöka originalet.

Faktum är att jag minns helt rätt! Den är förvisso en intressant historia men det är verkligen inget särskilt med den som film. Det är lite larvigt och lite för mycket action. Inte för att jag har läst romanen av Philip K. Dick som den baserar sig på men jag känner mig rätt säker på att filmen är en smula Arnoldifierad...

Bildkvaliteten är dock utmärkt på denna Blu-ray. Gillar man filmen måste det vara väldigt kul att se den så här detaljerat. Extramaterial saknas.

:-I

måndag 10 september 2012

Miller's Crossing


Coens är lustiga. Vissa av deras verk är fantastiskt bra medan andra går mig helt förbi. Vilket inte är så konstigt med tanke på att dom ju jobbar med att prova sig fram inom olika genrer. Miller's Crossing (1990) tillhör den senare kategorin, jag hajar den helt enkelt inte?

Gangsterdrama. 30-tal. Gesterna är överdriva och det är antagligen en högst medveten lek med en viss stil. Jag har dock lite svårt för det. Samtidigt som man inser att det är ett gediget hantverk. Välspelat. Lite får dig mig att tänka på O Brother, Where Art Thou? En annan Coen som man inser håller en stor kvalitet men vars stil jag har lite svårt för.

Det medföljer lite ointressant extramaterial på denna Blu-ray.

:-I

tisdag 4 september 2012

Midnight Cowboy


Jag måste se mer äldre film. Någon slags heltäckande insats är fullständigt omöjligt men ändå. Måste försöka plocka några godbiter. Exempelvis såna som Midnight Cowboy som enligt Oscarsjuryn var 1969 års bästa film.

Jon Voight spelar en ung lantis som flyttar till New York för att bli gigolo. Där möter han en sjuk och misslyckad småtjuv spelad av Dustin Hoffman. Det går inte så bra. Antar att såna här filmer brukar beskrivas som en skildring av en udda vänskap eller något liknande. Den beskrivningen är rätt passande. Det är en mörk och rätt eländig historia som är gripande men ibland känns lite mossig.

Den här utgåvan rör sig dessvärre om en dassig DVD utan extramaterial.

:-)

söndag 2 september 2012

Cape Fear


Det var väldigt länge sen jag såg Cape Fear (1991). Mindes den som en habil thriller. Men att De Niro kanske inte lagt ner hela sin själ i rollen som skurken, att det inte känns äkta. Vilket när man talar om De Niro före millennieskiftet är något anmärkningsvärt. Efter att nu ha sett om filmen vidhåller jag den observationen. Däremot är filmen faktiskt bättre än vad jag ville minnas. Betydligt mer experimentell när det gäller kameravinklar och klipp. Och storyn med familjen som trakasseras fungerar faktiskt väldigt bra! Scorsese och De Niro har fött fram ett antal mästerverk och Cape Fear tillhör inte den kategorin. Däremot är det faktiskt en underhållande film i sin genre.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är riktigt vass! Extramaterialet består av en 80 minuter lång dokumentär samt lite smått.

:-)