tisdag 3 januari 2012

Ivanhoe


Vissa traditioner undrar man hur dom har kunnat uppstå? Som det här med Kalle Anka på julafton? Eller Ivanhoe (1982) på nyårsdagen? Den senare är ju inte alls lika stark dock. Vill minnas från barndomen hur man oftast var på besök hos någon eller på väg hem, att man aldrig fick se hela filmen. (Vilket i sin tur får mig att fundera över hur folk orkade ta emot besök på nyårsdagen? Känns långt ifrån bakispizza i tv-soffan...)

Hur som helst. För några år sen tröttnade jag på Ivanhoe men nu har jag köpt den på DVD och tänkte att det skulle passa bra att se den just på nyårsdagen. Det spelar ingen roll att filmen är ganska barnslig och ojämn eftersom detta handlar om nostalgi! Plus att det i grund och botten finns ett bra manus där i bakgrunden. Det här är verkligen en story som skulle kunna berättas på nytt med en lite större budget. Strukturen är lite märklig. Det känns som att filmen tar slut och sen tillkommer hela avsnittet med tempelriddarna. Men jag gillar det! Ivanhoe tillhör de där filmerna som man sett så många gånger och där man kan replikerna. Det är något visst med det. Så kan man sitta och beklaga sig över att Ivanhoe väljer blondinen före brunetten och ifrågasätta hur stor hjälte han är med tanke på att han spenderar merparten av filmen med att ligga och jämra sig...

Synd att den inte finns på Blu-ray. Men DVD är ju i alla fall klart bättre än sunkiga tv-sändningar. Tyvärr ingår inget extramaterial.

:-)

Inga kommentarer: