fredag 15 juli 2011

Sucker Punch - extended cut


300 var en underhållande men rätt poänglös film. Watchmen dock... har jag utnämnt till en av förra årtiondets bästa filmer. Med andra ord är jag villig att ge Zach Snyder en hel del. Trailern antydde minst sagt att Sucker punch (2011) är en film som är lite väl för mycket men som sagt: Snyder har gjort Watchmen så jag är generös tills han bevisar att han inte förtjänar det. Vilket man väl kan säga att han gör med Sucker punch... För det här är inte en bra film. Det är en film med en massa roliga och snygga saker men där slutresultatet inte är särskilt kul.

Men det är en film som anspelar på sånt som man gillar så det går inte att bara ignorera den. Omslaget säger väl allt? 14-åringen inom mig vill tycka att det här är den coolaste filmen nånsin! Ung lättklädd tjej med pistol och en katana och i bakgrunden en jättesamuraj med en mini-gun. Kan det bli bättre/ostigare? Den vuxna versionen av mig själv vill tänka att det blir kul för att det är för mycket. Lite så är det. Ta en scen som utspelas under ett alternativt första världskrig. Tjejer i högklackat beväpnade med moderna automatvapen stormar skyttegravar beväpnade med tyska steampunk cyborger samtidigt som en skön version av White rabbit spelas i bakgrunden. Man småler. Nästa slag utkämpar tjejerna mot orcher och en drake! Snyder har samlat allt som nördar gillar och lagt det i en blender.

Men det som låter kul till en början är det inte i längden. Faktum är att Sucker punch påminner mig om ett rollspel som jag köpte i mitten på 90-talet med den självförklarande titeln: Macho women with guns. Det var väldigt kul läsning men det stannade där, som en kul parodi. Spelet var ospelbart. Samma sak med Sucker punch, den fungerar inte.

Bild och ljud är dock sylvassa. Det enda extramaterial på denna amerikanska regionsfria import som jag kunde se var några animerade kortfilmer. Resten klarar min uråldriga Blu-rayspelare inte av. Oerhört trist.

Olika genrer har olika förutsättningar när det gäller betygsättning. En film som enbart bygger på specialeffekter kan av mig i princip aldrig få högsta betyg. Enbart bygger på specialeffekter sa jag, inte faktumet att den innehåller specialeffekter. Däremot kan ett välspelat drama få högsta betyg. Men det fungerar även åt andra hållet. Ett mindre bra drama är bara det, tråkigt. Och förtjänar en tvåa. Men en film som Sucker punch är mer än bara mindre bra. För den har åtminstone givit mig fantastiskt spektakulära scener som jag inte sett något liknande och som jag inte kommer att glömma på länge. Därav en något generös betygsättning.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar