onsdag 29 juni 2011

We Were Soldiers


Ok, då kör jag alltså på med film som utspelas under Vietnamkriget. We were soliders (2002) är dessutom en sån där gammal favorit som släppts på Blu-ray och därigenom skapat en utmärkt anledning till omtittning. Ville minnas att We were soldiers var en riktigt bra krigsfilm men blev lite överraskad i inledningen. Över hur fånig den kändes. Blev lite obekväm.

Men när dom väl hamnar i Vietnam vänder det och det ÄR faktiskt den där stabila krigsfilmen som jag ville minnas. Det som skildras är en militär insats från början till slut. Vad sker. Varken mer, varken mindre. Fokus ligger på det militära, på vad som händer när man sätter in en luftburen bataljon i fientlig terräng. Att man sen även delvis skildrar händelserna från motståndarens perspektiv (på stabsnivå) och även från fruarnas (på hemmafronten) gör inte saken sämre. Stridsscenerna är för övrigt faktiskt makalöst välgjorda och tillhör de bästa jag sett!

Sen går det inte att undvika att det handlar om en ofta sentimental film och det finns mycket att anmärka på om man är på ett cyniskt humör, absolut. Regissören Randall Wallace berättar på det mycket informativa kommentarspåret att han fick en hel del kritik för att filmen var för klyschig, för att döende soldater yttrar sånt som: ”Tell my wife I love her.” På det svarar han att han beklagar att döende soldater oftast inte har tid att använda sina sista ord i livet att tillfredsställa ironiska kritiker. Med det vill han även säga att We were soliders är väldigt noggrant researchad. Förresten, apropå kommentarspåret. Det ingår inget extramaterial på denna Blu-ray så jag blev tvungen att damma av min gamla DVD-utgåva för att lyssna på det samt även för att se en handfull korta dokumentärer, intervjuer samt bortklippta scener.

:-)

(Notera för övrigt att omslaget på Blu-ray är betydligt mörkare än det på originalet. Krigsfilmer måste nu för tiden nämligen färgmässigt vara totalt urvattnade.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar