torsdag 30 juni 2011

Shanghai


Hade inte hört talas om Mikael Håfströms Shanghai (2010). Men den utspelas under andra världskriget så det var givetvis läge att spana in den. Cusack spelar en amerikansk journalist som skickas till Shanghai strax innan Pearl harbour och som blir indragen i det politiska spelet i den myllrande staden. Japanska ockupanter, kinesiska motståndsmän, kinesiska triader, amerikaner, britter och såklart även tyska nazister. Alla blandas i denna stad och det är onekligen en fascinerande tanke. Cusack är kanske inte störst i Hollywood men med Chow Yun-Fat, Ken Watanabe och Gong Li bjuds det på riktigt stora filmnamn från Hong Kong, Japan och Kina.

Kunde alltså blivit jättebra menn tyvärr är så inte fallet. Filmen är fullständigt platt. Kulisserna är jättesnygga men känns aldrig som något annat. Och tempot är helt skevt. Actionscenerna fungerar inte alls. Tyvärr. Jag vet inte vad som gick snett men Shanghai känns som ett hafsverk. Eller möjligen en film skapad av för många kockar. På plussidan ligger dock att det ser rätt bra ut och att själva tanken på 40-talets Shanghai är fascinerande i sig.

Som kuriosa kan nämnas att Jeffery Dean Morgan spelar typ samma roll som han gör i Watchmen (som The Comedian). Och att Gong Li spelar en liknande roll som hon gör i Miami vice.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar