onsdag 15 juni 2011

Excalibur


För ganska precis fyra år sen gnällde jag över den dåliga DVD-utgåvan av Excalibur (1981). I och med denna Blu-ray kan jag äntligen slappna av. Filmen ser nu faktiskt så bra ut som den bara kan göra! Förvisso saknar jag mer bonusmaterial än det träiga kommentarspåret med regissören John Boorman. Men ibland får man gilla läget.

Vad gäller själva filmen har jag inte så mycket att tillägga det jag skrev för fyra år sen. Osäker på om jag ska vara beklämt över att jag inte utvecklats sen dess eller om jag ska känna mig nöjd över känslan att jag uppenbarligen vet vad jag tycker?

Det enda jag vill understryka är att jag har full förståelse för om man absolut avskyr Excalibur och hur lätt det är att göra sig lustig över en sån här film. Det här är absolut inte en film för alla. Googla på trailern, tycker du att den luktar kalkon så kommer du att tycka att hela filmen gör det. Personligen älskar jag dock filmen. Men för att kunna uppskatta den måste man förstå att det handlar om ett manus som bygger på en bok från 1600-talet som i sig bygger på gamla myter. Myter som jag är totalt fascinerad av! För att uppskatta den som film måste man bortse från att det är väl stolpigt. Samt tyvärr även försöka bortse från en del onödig farsartad "humor".

Omslaget gör mig dock lite förbryllad. Visst, det är lite udda, men varför har man inte använt originalalstren som är så oerhört läckra (på det där smaklösa viset som jag gillar så mycket)? Hur som helst, Excalibur är en udda och fantastisk film som är långt från felfri men som har en speciell plats i mitt hjärta.

:-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar