fredag 5 november 2010

Star Wars blu-ray


Har förvisso fullt upp med andra filmer att se, se om samt skriva om. Men ända sedan blu-ray släppet av Star Wars 2011 annonserades har jag dock tänkt skriva några rader om detta. Star Wars är ett ämne som jag har så mycket att säga om att det räcker för flera böcker. Just för att min recension av den kommande boxen inte ska bli galet lång kan det vara idé att dela upp det hela, att ta försnacket, min frustration och mina farhågor nu istället för i en inledning till recensionen.

George Lucas har ju påstått att det är specialversionerna som kommer på blu-ray och det tror jag som sagt inte alls på. Låt mig förklara varför och inleda med att reda ut vilka versioner som faktiskt finns. Jag väljer att kalla dom: 1) Originalversionerna, 2) Specialversionerna, 3) DVD-versionerna.

Och nu pratar jag självfallet endast om den ursprungliga trilogin. Vad han gör med prequelsen kunde jag inte bry mig mindre om.




Originalversionerna

Alltså, dom som gick på bio på 70-80-talen. De ursprungliga versionerna, de riktiga versionerna, de versioner jag växte upp med, de versioner jag föredrar. Lätt. (Ska man vara riktigt petig finns faktiskt små skillnader mellan den första versionen av Star Wars, som gick upp på bio på 70-talet, mot alla kommande. Man har t.ex. kolorerat ljussablar. Men den första som gick upp på 70-talet har bara funnits på bio, aldrig på något annat format och ett år senare var den borta. Om man nu ska gå in på detaljer.)

Tyvärr var jag för ung för att se dessa filmer på bio. Det var 11-årsgräns. Och på den tiden var gränsen spikad även om man hade med en vuxen. Men jag minns att jag i alla fall såg bioaffischen till Jedins återkomst. Stod som 7-åring utanför biografen och blängde länge, länge... Filmerna kom på VHS (och säkert Betamax) och en importversion av just Return of the Jedi var den första film i widescreen som jag köpte. Det här var i mitten av 90-talet. Givetvis hade jag ingen widescreen-tv så det blev stora svarta ränder uppe och nere på bilden på min pluttiga tjock-tv. Men ändå, hur coolt var det inte att för första gången se hela filmen?! De videokopior jag nött fram till dess hade ju endast visat filmerna kapade för att passa en tv. (När jag skriver dessa rader känner jag mig så tacksam med dagens situation med widescreen, att man faktiskt får se hela filmen, att det är en självklarhet.) Det var i den här vevan som Lucas fick ryktet om sig att släppa samma filmer om och om igen, i nya förpackningar. Och på den tiden var det en relevant invändning. Men att ryktet hängt kvar är obegripligt med tanke på hans ageranden de senaste 10-15 åren. Mer om det sen.

Att ens ge ut samma film om och om igen i mitten på 90-talet var faktiskt väldigt speciellt. Köp-VHS marknaden var väldigt begränsad. 1995 släpptes dock de s.k. THX-mastered versionerna och Lucas proklamerade att detta var den definitiva versionen av Originalversionerna, att de aldrig skulle släppas igen. De släpptes även på entusiastformatet Laser disc i utgåvor som fått legendarisk status (och som skulle komma tillbaka och spöka i framtiden).



Specialversionerna

Att Lucas kunde gå ut med att THX-mastered var det slutgiltiga släppet av Originalversionerna berodde naturligtvis på att han hade bestämt sig för att restaurera de gamla filmerna, sätta in lite nya scener, bättra på andra och låta dom gå upp på bio. 1997 kom dessa nya versioner: Specialversionerna. Själv var jag väldigt entusiastisk. För första gången skulle jag få se Star Wars på bio! Och dom skulle ju fixa till en del problem. Dessutom lockade tanken på nya scener. Ju mer åren har gått har den där ursprungliga entusiasmen ersatts av bitterhet. Numera avskyr jag de här versionerna och vill aldrig se dom igen. Vilket iofs. inte är så svårt att undvika eftersom dom endast finns utgivna på VHS. Nu påstår ju Lucas som sagt att de är dessa som kommer på blu-ray men det tror jag inte ett dugg på. Mer om det senare.

Striden kring Specialversionerna kontra Originalversionerna tillhör de bittraste genom nördhistorien. Å ena sidan: Det är Lucas filmer. Han har hittat på dom, betalat för dom och gjort dom. Givetvis gör han som han vill. Å andra sidan: Minns den berömda historien om den franske målaren som blev arresterad efter att med pensel ha ”förbättrat” ett av hans egna verk då det hängde i Louvren. Den här frågan om konstnärens rätt till sitt verk är enorm och jag har inte för avsikt att gå igenom den här. Mina åsikter är: Lucas äger rättigheterna till sina filmer så givetvis får han göra vad han vill. Men! Bara för att man kan göra en sak betyder det inte automatiskt att man bör! Det som gör mig så irriterad är kombinationen av att han inte verkar veta vad han sysslar med samtidigt som han förvägrar Originalversionerna för oss som vill ha dom.

Får man då ändra en film i efterhand? Ja, om man gör det av en bra anledning och med försiktighet så varför inte? Blade runner final cut är ett perfekt exempel på att ta en film som hade några småfel och problem där man rättade till dessa. Problemet med Lucas är att han gör exakt lika mycket rätt som han gör fel. Så varje gång han rör filmerna rättas några problem samtidigt som han skapar lika många nya. Det han gör rätt är sånt som att restaurera negativ, putsa till vissa misslyckade specialeffekter, fylla i lite färg här och där, mixa soundtracket för surround istället för bara stereo. Rent förbättringsarbete!

Men vad han dessutom gör att är lägga till varelser, göra om scener och återinsätta tidigare bortklippta scener som inte alls funkar. Hans försvar är alltid detsamma: När han gjorde den första Star Wars hade han inte tillräckliga medel att göra den så spektakulär som han hade tänkt sig. Framförallt Mos Eisley som skulle vimla av varelser blev rätt platt. Ok, fair enough. Eller, inte alls, det är att gå för långt. Men låt oss för en sekund anta att det är en rimlig åtgärd att infoga lite nya monster för att ge lite liv till Mos Eisley. Haken är att det han lade till blev sjukt dåligt. Alla nya effekter är ”roliga” och har ”action” och passar inte alls in det långsammare tempot i 70-talsfilmen.


Sen scenen med den dataanimerade Jabba. Det måste vara en av de värsta digitala effekter som gjorts. Den ser inte ett dugg ut som den riktiga Jabba och beter sig dessutom annorlunda. Titta på det här. Vad fan är det frågan om???


Slutligen har vi scenen som orsakat mest irritation: Ändringen som fått benämningen ”Greedo shoots first”. I Originalversionen skjuter Han Solo kallblodigt ner Greedo. Men i Specialversionen skjuter numera Greedo först (med hjälp av en gräsligt utför digital effekt), missar, och sen skjuter Han. Och jag som trodde att poängen med Specialversionerna var att rätta till sånt som inte såg så bra ut, inte att helt enkelt ändra handlingen!




DVD-versionerna

Det var som sagt faktumet att filmerna på VHS släpptes i två nya versioner inom loppet av endast två år som skapade ryktet om att Lucas bara vill få oss att köpa samma film om och om igen. Alltså trodde man att dom snabbt skulle släppas på det nya formatet DVD som hade konkurrerat ut VHS. Lucasfilm brukar ju alltid ligga i framkant på den tekniska fronten. Det kom ju några boxar som visade hur skåpet skulle stå, t.ex. Alien, och jag var övertygad om att faktumet att Star Wars verkade dröja berodde på att Lucas ville göra saker och ting ordentligt. När DVD-versionerna äntligen släpptes 2004 var de dock en besvikelse. Med den tråkiga förpackningen och inte alls så mycket extramaterial bevisades att Lucasfilm inte längre låg i framkant.

Och innehållet sen. Herregud! Här bevisade Lucas att han inte har någon aning om vad han sysslar med. Till att börja med är bildkvaliteten inte 100-procentig, vilket faktiskt inte är ok. Och dessutom har man slarvat. Att man färgkorrigerar hela filmen är inget konstigt i sig. Men när det leder till att Darth Vaders ljussabel är rosa... är det inte då dags att någon säger ifrån? Det ser rent för jävligt ut.


Sen har han småpetat lite här och var. Vissa skott som träffar har raderats (eftersom han tyckte att det var för våldsamt). Men jag vet inte om jag irriterar mig mest på det faktumet i sig eller över slarvet? Vissa till synes helt slumpmässiga träffar har fått vara kvar. Som den här.


Det är som att dom inte bryr sig. Sen har dom lagt ner massor av tid på att ändra gradbeteckningar och annan skit. Dom kunde inte lagt ner den tiden på att se till att Darth inte har den rosa ljussabel?

Det enda positiva är att han insåg att Jabba såg för jävlig ut och man har gjort en helt ny. Som såklart ser bättre ut. Scenen är dock fortfarande lika usel.


Och sen till ”Greedo shoots first.”: Här får man det slutgiltiga beviset på Lucas inkompetens. Ok om han ändå stod för sin ändring i Specialversionerna, att han verkligen hade ångrat sig och ville ha det så att Greedo skjuter först. Men nejdå, nu har han ändrat scenen! Igen! Nu skjuter dom samtidigt! Helt otroligt. Han bara ändrar lite som han känner, när han känner. Det finns ingen riktning, bara slump. Just därför borde han aldrig mer röra dom här filmerna.


Det sista han har gjort vilket i och för sig kan motiveras men samtidigt är det värsta ingreppet: Han har klippt ut vissa skådisar så att det ska bli mer konsekvent. Det är nu Ian McDiarmid som spelar Kejsaren i alla andra filmer som även gör det i Empire strikes back. I slutscenen är det Hayden Christiansen som är Anakins spöke, inte Sebastian Shaw. Vilket är 1) ologiskt då alla andra är spöken i samma skepnad som när dom dog, 2) är sista spiken i kistan på den film som jag växte upp med, som jag vill se.


Det slutgiltiga hånet kommer dock allra sist. Och det här tror jag att han medvetet lagt till bara för att provocera: I slutscenen på Return of the Jedi hörs Jar Jar Binks!!! Var det verkligen nödvändigt? Jag blir vansinnig, jag känner mig uppgiven, förnedrad!



Originalversionerna

Så, år 2006 hände det som ingen trodde någonsin skulle kunna hända. Helt plötsligt släpptes Originalversionerna på DVD! Men det var givetvis en enorm hake och det var inte alls vad man skulle kunna tro eller hoppas på. Nu återvände faktiskt Lucas till sina gamla vana att få oss köpa samma filmer om och om igen. Han släppte DVD-versionerna separat och på en bonusskiva medföljde respektive Originalversion. Lucas hade lyssnat på kritiken, på alla som tycker han förstört filmerna och som vill ha originalen. Lucas yttrade ”här har ni, får se om ni tycker att dom nu är så bra trots allt”. Jo, han gjorde faktiskt det! Och haken? Utgåvan av originalversionerna var samma som getts ut på Laserdisc. Tio år tidigare, utan restaurerad bild, i icke anamorph widescrceen, med endast stereoljud. Självklart ser dessa filmer ut som skit om man jämför med restaurerade filmer i anamorph widesrceen med surroundljud. Givetvis. Är han korkad eller bara elak???

Men Mr. Lucas, vet du vad? Det skiter jag i! Det är dessa filmer jag kommer titta på. Jag föredrar nämligen att Han skjuter först, att slippa alla sjukt taffliga dataanimationer som pajar stämningen, att slippa jävla Jar Jar Binks i en film från 1983, att se filmerna som jag minns dom. Tillbakakaka!



Blu-ray versionerna

Nu påstår alltså Lucas att det är Specialversionerna som kommer på blu-ray. Vilket låter helt vansinnigt. Varför skulle han inte vilja ha med alla ”förbättringar” som följde med DVD-versionerna, framförallt harmoniseringen med prequelsen? Jag tror helt enkelt att han glömt bort att Specialversionerna och DVD-versionerna inte är samma sak. Varför inte? Han verkar ju inte bry sig särskilt mycket ändå.

Det är det här som är det tråkiga i kråksången. Nämligen att jag inte orkar känna någon entusiasm. Man vet att antingen kommer man få se DVD-versionerna i HD. Eller så kommer han ännu en gång gå in och peta och förstöra. Oavsett kommer det att bli dåligt och inte vad jag vill ha.

Mitt enda hopp är att någon gång i framtiden, med ny teknik, någon kikar på originalnegativen (om de ens finns kvar?), tar sig an dessa och restaurerar. Någon som förstår det historiska värdet. Om inte annat så är den första Star Wars filmen bland de mest betydelsefulla filmerna från det förra århundradet. Det går inte komma ifrån. Det måste finnas ett historiskt värde i att se den som den sågs. Lucas kommer aldrig att inse det, men jag sätter mitt hopp till mänskligheten! Nån gång i framtiden ska jag se den trådstyrda Sy Snootles i framtidens högupplösta format! Jag tänker inte förklara, den som förstår, den förstår...

1 kommentar:

  1. Väl formulerade sanningar. Det där behövde sättas på pränt!

    /MA

    SvaraRadera