fredag 5 november 2010

Once Upon a Time



Har länge velat se Sergio Leones påstådda mästerverk Once upon at time in the West. Men när jag väl skulle göra det kändes det som ett perfekt tillfälle att även se (om) hans Once upon a time i America. Haken var att det är väldigt långa filmer som dessutom har kommentarspår. Tröskeln kändes hög så det tog ett bra tag för mig innan jag tog mig an att se dessa. Och när jag väl gjort det har det tagit tid att ta sig igenom extramaterialen. Men nu är det gjort så det är hög tid att få ner dessa rader på pränt.


Once upon a time in the West

Once upon a time in the West (1968) ÄR ett mästerverk! Och Leone ÄR en mästerregissör! Såna här filmer görs verkligen inte längre. Tempot är extremt långsamt men varje filmruta är perfekt planerad och avvägd. Det här är så mycket Film det bara kan bli! Man kan inte släppa bilden med blicken och 2 timmar och 45 minuter bara flyter förbi. Magiskt!

Handlingen? Den ursnygga Claudia Cardinale spelar en kvinna som ska gifta sig med och flytta hem till en änkling och hans barn. Men när hon kommer fram till farmen finner hon alla brutalt mördade. Kring detta vävs sedan en historia kring tre män. Vem mördaren är har redan avslöjats. Men vad vill dom? Leone är verkligen fenomenal på att blanda det vackra med det fula. Svepande landskapsvyer, finurliga övergångar. Samtidigt som allt är stenhårt. Jag menar, en av de tre männen är självaste Charlie Bronson. Det säger väl allt? Sen närbilderna. Ingen har såna närbilder som Leone. Gillar du film? Se den här och förundras över vilka fantastiska saker man kan åstadkomma med mediet. Ennio Morricone står för den suveräna musiken som på vanligt maner vävs in i bilderna.

Sen skadar det inte att den här utgåvan är närmast perfekt. Förpackningen är ju riktigt läcker. Tjockt och härligt pappfodral och motiv tryckta på insidan. Där det även finns ett litet häfte. Extramaterialet består av ett kommentarspår där man blandat från diverse intervjuer. Dessutom ingår några dokumentärer. Det roligaste är dock faktumet att bildskärpan är så knivskarp. Det finns filmer i HD som inte ser så här bra ut. Och betänkt att filmen är från 60-talet. Helt otroligt!

En perfekt utgåva av en perfekt film. Kan inte rekommenderas tillräckligt!

:-D


Once upon a time in America

Once upon a time in America (1984) var tydligen Leones stora drömprojekt. En episk berättelse om ett gäng gangsters av judisk härkomst med ”Noodles” spelad av Robert De Niro i förgrunden. Filmen utspelas i tre tidsepoker. Under det tidiga 1900-talet när dom var barn, under 30-talets förbudstid och slutligen på 60-talet (?) när dom hunnit bli gamla.

Jag nämnde ”episk” och det är bara förnamnet. Fick hicka när jag på baksidan läste att filmen är på hela 220 minuter. Kollade Imdb och dom listar den som 2 hrs 19 mins så jag tänkte att det blivit ett förklarligt fel på omslaget. Men nejdå, det är uppgiften på Imdb som är fel (eller syftar på en kortare version av filmen) för Once upon a time in America är verkligen över tre och en halv timme lång!

Leone leker vidare i sin unika stil. Däremot betyder det inte att det är en film för alla. Tempot är väldigt långsamt och filmen har något drömskt över sig. Det känns inte som det man ser är på riktigt men det är inte menat som kritik. Det gör inget om man tillåter sig absorberas av den speciella stämningen som råder. Även här står Morricone för musiken och med risk för att låta tjatig så är karln både unik och helt briljant! De Niro i en gangsterrulle kanske låter tjatigt på pappret. Just därför är det så intressant att se att filmen skiljer sig totalt mot vad Scorsese gjort med samma upplägg.

Filmen ligger på två skivor. Det ingår en kort dokumentär samt ett kommentarspår med en filmkritiker som lyckas hitta intressanta detaljer under hela den långa filmens gång.

:-D


Två riktigt bra filmer från den för tidigt bortgångne Sergio Leone. Måste jag välja är West vassare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar