torsdag 4 november 2010

Das Boot - the original uncut version


Min ursprungliga princip för den här bloggen var att inlägg ska författas om jag ser en film i en utgåva som jag inte sett förut. Eller för att vända på det: Om jag ser om en film i samma utgåva som jag redan sett förut blir det inget inlägg, annars blir det. Men sakta men säkert har jag börjat omvärdera den principen. Så det nya är att om jag ser om en utgåva blir det ändå inlägg om jag inte skrivit om den utgåvan tidigare. Så trots att jag sett den här versionen av Das Boot blir det ett inlägg eftersom jag inte skrivit om den tidigare.

Till saken. Das Boot är en av 80-talets absolut bästa filmer! Men det gäller att hålla tungan rätt i mun då det finns en rad olika versioner. Originalfilmen som släpptes 1981 är på två timmar och 30 minuter. Sen släpptes en förlängd version som tv-serie med lite varierande längd och format i olika länder. 1997 kom så director’s cut på tre timmar och 30 minuter vilken får betraktas som den definitiva versionen av filmen. 2004 släpptes dock The original uncut version på hela fyra timmar och 45 minuter! Den innehåller tv-serien från 80-talet minus tillbakablickarna på förra veckans avsnitt och är klippt till en lång film (med paus).

Det är denna sistnämnda mastodontversion som jag, MA och PJL nyligen kämpade oss igenom. Kämpade? Alltså, fyra timmar och tre kvart ÄR faktiskt riktigt långt. Betänk att det dessutom handlar om en film där man blandar monotoni med återkommande sjunkbomber på sjunkbomber... Sen är det inte så mycket mer. Betänk även att nästan hela filmen utspelar sig inuti en klaustrofobisk ubåt. Med tanke på det flyter (hepp!) Das Boot på förvånansvärt bra!

Den där första dryga timmen där som bara åker omkring och är allmänt uttråkade är riktigt bra. Man kommer precis in i deras sinnesstämning och när dom väl stöter på den där konvojen delar man deras entusiasm och spänning! Skickligt filmskapande! Sen gillar jag att när det äntligen är dags att avfyra en torped, vad händer då? Jo, dom blir själva attackerade. Snacka om antiklimax. Men det är såna här saker som gör att filmen känns så verklig, som gör att man inte kan sluta bry sig om vad som händer. Även om man börjar bli lite mör kring tretimmarsstrecket...

Är det här då den bästa versionen eller är director’s cut att föredra? Jag vet faktiskt inte? Det var lite för länge sen jag såg den och kan inte minnas vad det är som skiljer. Jag kan tänka mig att den lite kortare och tajtare versionen fungerar bättre som film dock. Och det är väl den man kommer se härnäst då den är på väg till blu-ray.

Bildkvaliteten är väldigt skiftande. Oftast ser det bra ut men vissa scener som jag inbillar mig tagits från tv-serien kan se riktigt obearbetade ut. Tyvärr saknas extramaterial vilket är lite synd. En tredje skiva med godis hade inte suttit fel.

Das Boot är en mäktig film. En av de bästa krigsfilmer som gjorts och som står sig väldigt väl än idag!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar