tisdag 31 augusti 2010

Andra världskriget och Sverige


Andra världskriget och Sverige innehåller tre SVT-dokumentärer av Olle Häger och Hans Villius på just det temat. Bara att få höra Villius magiska berättarröst är ett skäl i sig att se dessa.

Midsommarkrisen är en dramadokumentär om situationen då Tyskland krävde att få göra trupptransporter genom Sverige. Många mycket bra skådisar på plats och Per-Albin Hansson spelas av Ernst-Hugo Järegård. De dramatiserade scenerna som skildrar det politiska spelet inom samlingsregeringen blandas med dokumentära sekvenser. Egentligen har jag svårt för såna här grepp men det fungerar väldigt väl och är intressant.

G som i hemlig handlar om matematikprofessor Arne Beurling som lyckades knäcka den tyska koden med hjälp av penna och papper. Mycket fascinerande.

Sista resan till Jurkalne är kanske den minst intressanta dokumentären. Den handlar om flyktingströmmen mellan Lettland och Gotland. Men alltid lär man sig något nytt!

Dessutom ingår ett antal avsnitt av Svart på vitt, den där tråkiga serien historien om ett fotografi. Man blir lätt nostalgisk.

:-)

Inga kommentarer: