lördag 23 januari 2010

Taking Woodstock


Att Taking Woodstock (2009) är Ang Lees senaste hade faktiskt gått mig förbi. Brukar gilla hans filmer även om jag inte riktigt fastnade för den förra, Lust caution.

Precis som de tre senaste filmerna jag sett baserar sig den här filmen på en true story. Den utspelar sig i skuggan av Woodstock-festivalen men den innehåller inga konsertklipp. Istället får man följa en viss historia av förloppet: Nämligen Elliot Tibers historia. Han är ordförande i den lokala bygdeföreningen (eller nåt) och är den som utfärdar tillståndet till festivalen. Syftet är dels att kunna tjäna pengar på biljettförsäljning (”vi kan säkert sälja 5 000 biljetter!”) samt för att trygga beläggning i hans föräldrars nedgångna motell.

Genom filmen får man följa hur allt sakta men säkert växer och hur det till slut spårar ur och på grund av folktillströmningen förklarar myndigheterna området för ett katastrofområde. Vilka blir dom mentala effekterna på ett litet samhälle som invaderas av en miljon hippies? Vilka blir de fysiska effekterna på naturen? Det är roligt, spännande och väldigt vackert fotat.

Med följer några dokumentärer om inspelningen som jag inte hann med.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar