lördag 23 januari 2010

Johnny Mad Dog


Att kräva att en film som handlar om verkliga skeenden ska lära en något om världen är inget man kan kräva. En bra story kan utspela sig under vissa omständigheter eller på en viss plats men behöver inte nödvändigtvis berätta något större än själva storyn.

Samtidigt, när jag ser en film som Johnny Mad Dog (2008) som handlar om barnsoldater i Liberia (?) hade jag ändå velat få någon slags sammanhang, någon slags förklaring. Det får man inte. Barnen springer omkring och skriker och skjuter och beter sig och det hela känns fullständigt kaotiskt. Vilket antagligen är ett medvetet stilgrepp men effekten på mig blir att jag inte hinner med att förstå vad som händer och därigenom engagera mig. Sitter mest och kliar mig i huvudet. Samtidigt går det inte att komma ifrån att den innehåller några riktigt bra och riktigt starka scener. Och den är om man nu får säga så läckert fotad.

Det här med barnsoldater är bland det mest vidriga man kan tänka sig och är ett oerhört viktigt ämne som borde belysas mer. Känner dock inte att Johnny Mad Dog lyckades något vidare med just det. Men det är kanske att kräva för mycket?

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar