söndag 31 januari 2010

Nattens väktare / Day watch - director's cut



Vi såg den ryska vampyrrullen Nattens väktare för några år sedan och tyckte den var rätt bra. Frugan har sen tjatat om att det är dags att se om den samt att se dess uppföljare. Sagt och gjort.


Nattens väktare

Filmen som på svenska fick namnet Nattens väktare (2004) var tydligen en enorm succé i sitt hemland. Rysslands svar på The Matrix liksom. Att som jag gjorde kalla den vampyrrulle är förresten kanske inte helt lyckat. Nog för att det förekommer några vampyraktiga varelser men samtidigt finns även en massa annat övernaturligt såsom formförändrare (eller hur översätter man shapeshifters egentligen?) och annat märkligt. (Ser inte mycket rysk film men noterar att huvudrollen innehas av samme person som innehar den i den ryskklingande The Admiral. Rysslands store stjärna?)

Men Nattens väktare är ingen Matrix, långt ifrån. Det som dock är kul är att den innehåller ett koppel med unika idéer och experiment. Vissa kameraåkningar är lika galna som läckra! Och det är kul att se sci-fi/fantasy från en annan kultur, det blir lite udda och därigenom intressant. Samt bidrar förstås till viss förvirring. Den totala förvirring som drabbar en framåt slutet på filmen kan dock omöjligen skyllas på kulturella skillnader utan snarare på ett hattigt manus. Det gick helt enkelt lite för fort. En annan sak man noterar är de fullständigt ogenerade produktplaceringarna. Det är som om det blir reklampaus vid några tillfällen då ett visst kaffemärke och ett visst öldito ska exponeras.

Nattens väktare är en ok film med vissa intressanta inslag. Men det är inte någon film man måste se innan man dör, inte ens om man gillar genren.

:-I


Day watch

Det första man noterar när man sätter på Day watch (2006) är att budgeten är större. Det är mer spektakulära scener och det är filmat i 2.35:1 så man får känslan av att det är en större film. Tyvärr har man dock inte i motsvarande mån bättrat på manuset utan snarare tvärt om. Day watch är en ren soppa. Dessutom på tok för lång med sina 2 timmar och 20 minuter. Vad som pågår är rätt oklart men det handlar om någon magisk jo-jo (?!) och magisk krita (??!!) som alla är ute efter. Eller nåt? Klippningen är katastrofal, scenen när två av huvudpersonerna byter kropp är fasansfullt usel och det hela kryddas med lite dråplig ”humor” och ”tuff” musik.

Vad var det som hände? är väl det man frågar sig mest? Det ingår faktiskt en dokumentär om inspelningen som dessvärre är relativt osebar.

:-(


Nähä, det här var kanske inte så kul. Det talas tydligen om fler uppföljare vilket känns rätt svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar