söndag 31 januari 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus


The Imagiarium of doctor Parnassus (2009) är en så bökig titel att jag inte kommer att skriva ut den fler gånger. Har alltså varit på bio. Inte för att jag var SÅ sugen på den filmen utan för att jag blev tillfrågad om att följa med och det kändes smidigt. (Måste nämna att Victoria 5 på Götgatan som måste vara Stockholms minsta salong faktiskt var rätt skön. Ynka tre (!) rader med sex platser i varje plus en bonusstol vid sidan gör att den rätta känslan av vardagsrum infinner sig så man behöver inte bli irriterad på att det handlar om en hånfullt liten biosalong.)

Man måste ju bara gilla Terry Gilliam som alltid tar sig vatten över huvudet genom att ge sig in i galna projekt och alltid råka ut för motgångar. Som det här med att Heath Ledger gick och dog. Filmen känns väldigt mycket Terry Gilliam, får vibbar av Baron Münchausen. Dessa bitvis totalt urflippade delar är det bästa med Parnassus och man bjuds verkligen på en rejäl tripp som ingen annan kan erbjuda. Å andra sidan är de mindre spektakulära scenerna ofta tjatiga där folk mest står och skriker på varandra och ramlar omkring. Rätt tröttsamt.

Det stora snackisen är förstås den om de tre världskändisarna som klev in och ersatte Heath men den aspekten är för mig tämligen ointressant. Jo, det funkar hyfsat men inte jättebra. Och nej, just den grejen är inte centralt för storyn.

Filmen lider tyvärr av rätt svårartad spretighet och det är lite oklart vad som egentligen händer mot slutet? Men effekterna är som sagt bra och det gäller även skådisarna. Det kringresande sällskapet består förutom av Heath av Christoper Plummer (som ju alltid är bra), killen från Boy A som är fantastisk, Mini-Me samt den utomjordiska dockan Lily Cole (som pryder den mycket läckrare affisch som jag tvingades välja då SF vägrar lägga ut bilder på sina affischer med någorlunda upplösning). Plus att Djävulen spelas av självaste Tom Waits.

Parnassus är precis vad man kan vänta sig av en film av Terry Gilliam: På samma gång fantastisk och rätt hårt ansatt av brister.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar