tisdag 2 februari 2010

Moon


Moon (2009) är en sci-fi som inte fått den uppmärksamheten den borde ha fått. Hoppas den kommer att få en andra chans i sitt andra liv på DVD och Blu-ray.

För Moon är en film som förtjänar framgång! Den är smart, stämningsfull och intressant. Och lite udda. Om handlingen vill jag inte säga så mycket mer än att det handlar om Sam (Rockwell) som arbetar med en slags gruvdrift på baksidan av månen och vars ena sällskap är en lite för intelligent dator (som påminner lite om Hal 9000 och vars röst görs av Kevin Spacey). Nåt står dock inte rätt till och mysteriet rullar på... Med frågor om kloner och vilka minnen som är äkta, för att ändå avslöja lite för mycket. Men bortsett från att det blir rätt avancerat är det väldigt skönt med en film vars enkelhet påminner om sci-fi från förr. Storyn är rak och inte onödigt spretig.

Tittar man på omslaget är det lätt att tro att det handlar om en b-film och faktum är att det på sätt och vis gör det. Budgeten var jämfört med de mesta i genren inte särskilt stor. Men just pga. detta känns det befriande att filmen ser så dyr ut. Effekterna är klockrena, så även rekvisitan. Det finns inget som skvallrar om att det här är en relativt billig film utan snarare ser det storslaget ut. Det är enbart den minimala rollistan som pekar åt låg budget...

Riktiga bra bild på denna import Blu-ray. Extramaterialet består tydligen av det mesta man kan tänka sig men jag såg filmen hos MA och har inte tagit del av något av detta.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar