tisdag 24 november 2009

Star Trek - 2-disc special ed.


Låt mig berätta hur pass nördig jag är. Jag är så nördig att jag tillhör den falangen som tycker att Star trek i jämförelse med Star wars är nördigt. Vågar inte ens tänka på vad det egentligen säger om mig? Grunden är att man som liten var besatt av Star wars och då råkade få se lite Star trek med sin usla budget, fula dräkter och löjliga specialeffekter. Då kunde man inte göra annat än hånle. Men egentligen finns väl ingen poäng att ens jämföra de olika fenomenen? Nog för att Star trek alltid har lidit av en för låg budget men i övrigt har den ju aldrig försökt vara svulstig rymdopera såsom Star wars. Star trek har alltid varit genuin sci-fi, en perfekt underhållning för den som studerar till ingenjör.

Hur som helst har jag aldrig gillat Star trek. Har pendlat mellan förakt och totalt ointresse. Nu när filmen med namnet Star trek (2009) släpps handlar det om en sorts ”Star trek begins” såsom vi sett med så många andra filmserier på senare år. Dvs. ta ett koncept som spårat ur och gör en nystart med en snygg och hyfsat seriös film som visar ”hur allt började”. Som med Bond och Batman.

Trekkies verkar vara i upplösningstillstånd över hur bra den idén var men jag misstänker att det mest beror på att det är första gången dom får se en ordentlig vision av sina favoriter. Lite som 1989 när Tim Burtons Batman dök upp och eftersom den var så långt från den dynga som tidigare varit Batman så blev man blind för den filmens svagheter. Och svagheter är något som även Star trek kryllar av.

Det här är varken en hyllning eller sågning men jag vet inte om jag ska börja med det positiva eller det negativa? Jag tar det positiva. Star trek ser riktigt bra ut! Då menar jag inte bara i jämförelse med något dåligt utan jag menar i absolut mening. Den lite färgglada (i brist på bättre ord) rymden med alla ljusfenomen är riktigt läcker. Specialeffekterna är inte överdrivna utan balanserade och miljöerna både vad gäller byggnader, skepp och för den delen landskap är fängslande. Tänk att Star trek lyckats skapa en värld som jag diggar!

Men sen finns som sagt en hel del svagheter: Dom ”roliga” buskisscenerna är på tok för många till antalet. Det är fortfarande lite jönsigt med de fula tröjorna, löjiga ordspråken och handgesterna. Star trek som fenomen kan liksom inte göras coolt och även om man töjt fenomenet till att vara så lite töntigt som möjligt är det fortfarande... rätt töntigt. Eric Banas filmskurk ät totalt ointressant och dessutom lider manus av en räcka logiska luckor. Scenerna när Kirk hamnar på isplaneten är groteska. Som exempel.

Bild och ljud är tipp-topp. Extramaterialet har fått mycket beröm men jag orkade mig inte igenom det. Men det jag väl såg verkade vara bra. Det är kommentarspår, massa dokumentärer i HD och annat smått och gott. Sen kan man ju undra över det faktum att när man nu har gjort en film som inte ser billig ut varför man har valt ett omslag som skriker billig tv-serie? Vissa ränder går aldrig ur?

Men tänk att det har kommit en Star trek film som jag inte avskyr och som ser bra ut! Det trodde jag aldrig skulle hända.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar