tisdag 20 oktober 2009

Död snö


Strages påstående att Död snö (2009) hyllas som ”den bästa nazizombiefilmen någonsin” har fått många att dra på smilbanden. Men frågan är hur många som faktiskt har satt sig ner för att titta på filmen?

Handlingen i Död snö är inte helt unik. Ett gäng ungdomar beger sig ut till en avlägsen plats, i det här fallet en fjällstuga, för att fira semester. Men allt är inte frid och fröjd för ute i mörkret döljer sig en fara... Samma gamla vanliga med andra ord. (Problemet med att ringa efter hjälp löser man för övrigt med att mobiltelefoner ju inte har täckning på fjället.)

Död snö är totalt fantasilös och allt som brukar hända i en zombiefilm händer. Vilket i och för sig känns högst medvetet. Själv tycker jag att det mer än något annat är tråkigt för det blir liksom för många nickningar till diverse genrefenomen. Man måste faktiskt inte ha med motorsågar och hagelgevär bara för att det är en zombiefilm. Men antagligen tycker filmmakarna att det är precis vad man måste. Synd, jag hade gärna sett en film med en lite mer norsk prägel, vad det nu skulle innebära? Dock är skådespelarna bra, det är bra splatter, zombierna ser bra ut och det är känns lite nytt med zombies i snö. Och fotot är faktiskt fantastiskt vackert!

Bildkvaliteten är häpnadsväckande bra! Inte bara i detaljerna utan bilden har riktigt bra djup. Ingår även några dokumentärer samt ett kommentarspår.

Död snö är en sån där film där idén är bra mycket roligare än resultatet.

:-(

Inga kommentarer: