onsdag 7 oktober 2009

D-Day - Code Name: Overlord


Hur många dokumentärer kan man egentligen göra om Dagen D? Eller snarare, hur många dokumentärer om Dagen D är jag beredd att köpa? Tydligen rätt många.

Här är verkligen inget nytt. Dokumentärens upplägg är det lite billigare alternativet, dvs. berättarröst, arkivfilm och färgglada kartor. Inget nytt utan samma gamal skåpmat. Historien är ju otroligt fascinerande i sig men dokumentärmakarna skulle tjäna lite på att prova några nya grepp som man t.ex. har gjort här.

Boxen innehåller tre skivor, en om förberedelserna, en om genomförandet och slutligen en om efterspelet. Att lägga ut det på tre skivor är dock bara ett trick då varje avsnitt är på mindre än en timme. En skiva hade med andra ord räckt. Men då hade man ju inte kunnat kalla det för ”box”. Tack och lov är de individuella förpackningarna av den tunna modellen så den tar inte upp onödig plats i hyllan. Framsidans design är för övrigt groteskt ful. Ett rödskimrande foto där huvudena är uppenbart urklippta, en fet logga i fräsch 80-talsstil och slutligen ett urvattnatt "färg"foto. Hur tänkte dom där?

Att stycket om förpackningen är längre än det om innehållet är väl tydligt nog? Det här var inte så roligt, det är dags att dokumentärmakarna skärper sig.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar