söndag 2 augusti 2009

Motstånd


Motstånd (Defiance) (2008) är en andravärldskrigs-film som handlar om judiska vitryska partisaner. Huvudrollen spelas av Daniel Craig vilket innebär att språket är engelska (dock talas faktiskt även ryska). Historien om hur ett antal judar till en början gömmer sig i skogen och sedan övergår i aktivt motstånd mot de tyska inkräktarna samt lakejerna i den lokala polismakten är tydligen sann då filmen behandlar verkliga personer och händelser. Vilket blir tydligt exempelvis när det gäller Craigs karaktär Tuvia Bielski. För verkliga historiska personer som i efterhand utnämnts till hjältar var ofta lite mer beslutsamma och hänsynslösa än vad man vill i efterhand vill minnas. Kanske för att det ofta är just sådana egenskaper som man når framgång med i extrema situationer? Därför får man se Tuvia skjuta ihjäl en man som roffat åt sig mer mat än dom andra för att statuera ett exempel. Det moraliska i det kan ju diskuteras men min poäng är mest att det är en rätt ovanlig handling att utföras av filmens hjälte.

Skildringen av hur en partisanrörelse byggs upp är fascinerande. Men samtidigt kämpar filmen med att få en att engagera sig i vad som händer. Jag vet inte om det är filmens eller mitt fel att den misslyckas med det men resultatet blir att den för ofta känns som en transportsträcka. Slutet är dessutom väldigt tramsigt. (Brukar lista stridsvagnar i andravärldskrigs-filmer så jag kilar in att en Panzer Mk. III figurerar.) Men även om Motstånd lider av några brister är det inte en dålig film, den är bara lite ojämn.

Bildkvaliteten är väldigt bra med mycket snygga skogsvyer. Extramaterialet består av ett antal dokumentärer som behandlar både filmen och de verkliga personerna den baserar sig på. Det ingår även ett kommentarspår som jag inte hann med.

Motstånd är en lite ojämn film som absolut är värd att se om man är besatt av andra världskriget men som man annars klarar sig utan.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar