fredag 24 juli 2009

Mammut


Jag förstår mig inte på klagomålen som riktades mot Lukas Moodyssons Mammut (2009) när den kom? Om jag förstått saken rätt gick det ut på att filmen är lite för övertydlig när den levererar sina moralkakor. Och visst, filmen är mycket tydlig när den pekar på vissa problem i dagens värld. Vilket jag inte tycker är ett problem. Möjligen hade det varit ett problem om den hade levererat enkla svar och lösningar, men det gör den inte.

I korthet: Problemet Mammut sätter fokus på är att i vår jakt efter pengar missar vi att umgås med våra nära och kära, framförallt våra barn. Filmen är dock betydligt mer finurlig än vad den där sammanfattningen lät. I centrum står ett par i New York i övre medelklassen som jobbar så mycket att dom anlitar en filippinsk barnflicka. Hon har känt sig tvungen att lämna sina barn just för detta jobb så att hon ska kunna trygga deras skolgång och bygga ett hus. Det dåliga samvete hon känner försöker hon döva med att skicka hem presenter, t.ex. en basketboll tillverkad i Filippinerna... Tröst söker hon genom att komma nära flickan i familjen som hon passar medan mamman jobbar natt och pappan är på affärsresa i Thailand. Vilket genererar avundsjuka och dåligt samvete från mamman. Alla befinner sig i situationer och platser där dom inte vill vara men känner sig tvungna till.

Moodysson är en oerhört skicklig berättare och lyckas väl få till känslan av hopplöshet. Ibland brukar det påstås att han är en sån som ”inte skyr att visa upp elände” men jag tror inte alls att det är så att elände är något som andra skyr. Vad Moodysson gör är att högt medvetet slå tittarna i ansiktet med misär och äckel medvetet för att chocka. För att förstärka sin poäng vilket han som vanligt lyckas väl med. Mammut är en jobbig film som hänger sig kvar.

Inget direkt att klaga på bildkvaliteten på denna Blu-ray även om den inte håller demostandard. Bilden på omslaget stämmer dock inte alls in på den hyrversion som jag såg men jag hittar ingen annan bild att delge.

Mammut är ännu en bra film från Moodysson och han har lyckats väl i sin engelskspråkiga debut.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar