söndag 2 augusti 2009

The Silence of the Lambs


Finns något nytt att säga när det gäller en film som När lammen tystnar (The silence of the lambs) (1991)? Tror inte det. Det är svårt att förhålla sig till filmer som är så klassiska, som är en integrerad del av populärkulturen i stort. Jag menar, alla har ju sett filmen redan, säkert flera gånger. Ska jag verkligen berätta om Anthony Hopkins gestaltning av Hannibal Lecter. Nä, just det.

Filmen är den bästa i serien även om jag är lite svag även för Hannibal (den vidriga Hannibal rising och den udda Manhunter räknar jag inte som en del av serien). Hos mig har När lammen tystnar status som något av en favorit från tonåren men som ändå inte är en av mina absoluta favoritfilmer. Däremot vill jag lyfta fram den som väldigt viktig för mig. Att se den var en omtumlande upplevelse inte bara för spänningen utan framförallt för att det var en film som fick mig att öppna ögonen för hur otroligt smutsig och eländig den här världen kan vara. Givetvis var det inte den första skräckfilm jag såg men den här lyckades så väl förmedla en känsla av att det här riktigt, riktigt sjuka som den visar upp faktiskt är en sann bild av verkligheten såsom den kan gestalta sig. Det kändes så i alla fall och det var en omvälvande känsla.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är ok, men inte mer. Detaljrikedomen är inte på topp och tyvärr har den problem med en grönaktig ton som dyker upp i ansikten i vissa fall. Att jag satsade på denna amerikanska import istället för den nordiska beror på att den sistnämnda irriterande och obegripligt nog saknar extramaterial. På den här ingår till att börja med ett pip-spår med korta intervjuer och faktarutor som poppar upp under filmen. Intressant men ibland går det på tok för lång tid utan aktivitet. Dessutom ingår en radda dokumentärer av varierande ålder och längd. Snyggt stilrent omslag dessutom!

En av 90-talets bättre och mer klassiska filmer, med bra extramaterial, i Blu-ray. Känns given.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar