torsdag 25 juni 2009

Revolutionary Road


Det romantiska paret från Titanic återförenas i en film som inte är ett dugg romantisk. Tydligen bygger Revolutionary road (2008) på en bok författad på 50-talet som alla inte kan tala nog varmt om. Tydligen var boken en pionjär när det gäller att ifrågasätta kärnfamilj och framförallt helvetet med konformismen i villaförorten.

Kort och gott: Winslet och DiCaprio är ett gift par under 50-talet som vantrivs med varandra och sitt liv i största allmänhet. Dom tär på varandra och det som gör att filmen känns trovärdig är att den så bra fångar såna vardagliga och triviala konflikter som ingen kan undgå. Man känner igen sig samtidigt som man förhoppningsvis inte känner igen sig i den bottenlösa spiral de båda dras ned i.

Det enda negativa är att filmen vid några få tillfällen tappar den obehagliga realismen och mer än något annat blir övertydlig. T.ex. som när Michael Shannon får spela exakt samma roll som han gjorde i Bug. I den filmen fungerade han utmärkt men här blir han den som tack vare sin autism förmår att se saker som dom verkligen är och dessutom säga dom vilket mer än något annat känns... övertydligt.

Tyvärr är bildkvaliteten på denna DVD bitvis urusel. De vackra träden i bakgrunden smälter ihop till en gröt. Närbilder lider dock inte lika mycket. Jag tog lite smakprov på kommentarspåret med regissören och manusförfattaren och det förmedlade en bra bakgrund. Bortklippta scener hoppade jag över och den medföjande ”dokumentären” var av den överflödiga typen där alla sitter och berättar vilket privilegium det varit att ha fått jobba med varandra.

Revolutionary road är ett skickligt hantverk som även om den utspelas under 50-talet känns fullständigt aktuell idag. Det är så långt ifrån en feel-good man kan komma!

:-)

Inga kommentarer: