fredag 5 juni 2009

The Fall


Vad ska man egentligen säga om The Fall (2006)? Jag vet inte? Det går liksom inte att beskriva. Ett tips är att googla på trailern och kolla själv. Jag har i alla fall aldrig sett något liknande vilket gör filmen intressant bara av den anledningen.

Precis som i The Princess bride är upplägget att en person berättar en saga för ett barn och det klipps mellan den riktiga världen och sagovärlden. Men här är dessa mer integrerade och det som händer i verkligheten påverkar det som sker i sagan. Begripligt?

Regissören Tarsen Singh leker otroligt mycket med bilder och filmen är visuellt sett väldigt häftig. Den får mig att tänka på Baron Münchhausens äventyr för trots att dom ser väldigt olika ut har dom en liknande ton. Läste någonstans att Singh är en musikvideoregissör och det syns. Det är läckra klipp, konstiga kostymer men det känns inte som film utan det hela ser på något vis overkligt ut. Jag känner att jag inte alls lyckas förmedla någon vettig beskrivning av The Fall men det beror som sagt på att den är så speciell. Tänker inte fortsätta försöka.

Intressanta bilder gör dock inte nödvändigtvis en film bra. Det krävs mer men här blir det tyvärr inte så mycket över. Visst är relationen mellan den lilla flickan och den morfinberoende killen som berättar sagan för henne intressant, men det räcker inte. Det blir för mycket obegripligheter och osammanhängande (men snygga) scener.

Ännu en film som finns på Blu-ray men som jag sett på DVD. Bildkvaliteten är helt ok och DTS-spåret nästan humoristiskt pretentiöst. Vad jag menar med det? Lyssna själv! Det här är en film som hade behövt massor av extramaterial men det ingår bara två fullständigt osebara on-the-set dokumentärer.

The Fall siktar väldigt högt och når inte målet. Men det är helt klart en intressant film.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar