torsdag 2 april 2009

Quantum of Solace


Var ju rätt impad av Casino Royale och såg fram emot uppföljaren men som alla andra konstaterar jag att den inte lever upp till ”originalet”. Att så skulle vara fallet var jag med anledning av förhandsrapporterna rätt säker på men jag trodde och hoppades att Quantum of solace (eh,va?) skulle ha tillräckligt med skön stämning för att jag skulle gilla den ändå eftersom det är just stämningen som är vad som är poängen med Bond.

På pluskontot finns att stämningen faktiskt är riktigt skön. Bond åker runt till vackra platser på jordens alla hörn, är sjukt välklädd och cool. Daniel Craig ÄR ett bra val som Bond. Och Olga Kurylenko är sådär snygg som en Bondbrud ska vara även om hon saknar den charm som Eva Green hade i den förra (tilläggas bör att hon inte har en jätterolig roll). Plus att det var coolt med en flygjakt med propellerplan! Så mörk och våldsam som det påståtts är filmen faktiskt inte.

Quantum of solace har blivit kritiserad för att vara rörig och det stämmer. Det är inte särskilt svårt att hänga med i vad som händer men det är hattigt. Det känns som ett manus med på tok för många omskrivningar. Än hit, än dit och så är det slut. Och actionscenerna är oftast tyvärr för hattigt klippta så just där är det lite lurigt att hänga med.

Trodde att jag skulle konstatera att ”bilden är åtminstone perfekt” men det är den inte. Det är ofta lite grynigt men det beror på hur det är filmat, inte på bildöverföringen. Men visst, det ser bra ut och DTS-spåret dundrar på ordentligt! Extramaterialet är dock tveksamt. Det ingår en massa smådokumentärer och det är bra att dom inte snålat vad gäller mängden. Å andra sidan har dom på tok för mycket karaktären av att vara hoprafsade (vilket dom lär vara). Det är inte direkt dåligt, bara lite för ostrukturerat och innehållsfattigt. Jag gillar dock omslaget som ger en riktigt bra känsla av hela filmen: Snygg svid, arg Bond, öken, eld.

Quantum of solace är den nästa bästa Bond-filmen nånsin! Vad det nu säger?

:-I

Inga kommentarer: