söndag 1 mars 2009

Bug


Den här region 1 utgåvan av Bug har jag lånat av TC och jag hade inga som helst förväntningar på filmen annat än att det alltid är intressant att kolla upp vad William Friedkin sysslar med nu för tiden. Vilket visade sig vara en filmatisering av en teaterpjäs vid namn Bug.

Det är väldigt svårt att kommentera handlingen eftersom storyn bygger på ett mysterium som får någon slags förklaring först i slutet av filmen. Men kortfattat handlar det om en missbrukande kvinna, fenomenalt spelad av Ashley Judd som bor i ett isolerat hus på landet. En dag dyker både hennes kvinnomisshandlade ex som avtjänat ett fängelsestraff och en mystisk främling upp i hennes liv. Med några få undantag är dessa tre de enda skådespelarna och i princip hela filmen utspelas i hennes hus. Å ena sidan blir det teatrala draget väldigt påtagligt i detta med den begränsade yta som filmen utspelar sig på. Å andra sidan har Friedkin filmat huset så att det känns nästan levande vilket känns långt från teater och som väldigt mycket film. Huset känns som en fjärde karaktär.

Vill inte berätta vad som händer men man kan väl säga att det hela är en rätt lyckad skildring av ömhetstörstande, långt från felfria människor, som dras ner i en neråtgående spiral. Det är väldigt välspelat, obehagligt och det är en film som hänger kvar efter att man har stängt av. Den har väl lanserats lite som en skräckfilm men det är inte vad det är frågan om, inte i någon slags traditionell mening i alla fall. Det enda negativa är möjligen att det blir lite lite för mycket teater i slutet men det är ingen stor sak.

Bildkvaliteten är bra och även om det inte är en film där man krämar på med ljud lyckas den framgångsrikt skapa en skön klaustrofobisk atmosfär. Vet inte om framsidetextens "special edition" syftar på den här utgåvan eller på specialutgåvan av Exorcisten och det är väl tämligen obegripligt oavsett? Men som extramaterial ingår en 30-minuters intervju med Friedkin om hur han ser på filmens status idag som är intressant. Lyssnade dock inte på det medföljande kommentarspåret med den densamme men jag skulle bli förvånad om det är tråkigt.

Bug är helt enkelt en välgjord och fängslande film. Men se den och avgör själv för mer än så vill jag inte säga.

:-)

Inga kommentarer: