onsdag 25 februari 2009

Sideways


Fortsätter på den inslagna vägen att se om gamla godingar. Tyckte Sideways var skön när jag såg den första gången och jag vill minnas att jag blev väldigt sugen på vin. Inte nödvändigtvis att dricka men att lära mig mer om vinvärlden. Några år senare har jag dock ännu inte utvecklats till någon vinsnobb så uppenbarligen var inspirationen övergående.

Fast frågan är om det kanske är dags nu? För jag har just insett att Sideways är en riktigt, riktigt bra film! Den främsta styrkan ligger i samspelet mellan Paul Giamatti och Thomas Haden Church som är klockrent! Skevheten i vänskapen mellan den slemmiga Jack som raggar på allt som rör sig och den deprimerade vinsnobben Miles är precis så som det ofta kan vara när det gäller vänskap. (Antar förresten att jag inte behöver nämna vem som spelar vilken karaktär...) Det som gör Sideways till något väldigt speciellt är att skildringen av den här vänskapen utspelar sig i vindistrikten, att vinet är ett ständigt närvarande ämne och man som sagt blir väldigt nyfiken på den världen. Möjligen går filmen lite lite över gränsen på slutet med ”bilolyckan” och plånboksincidenten men jag kan ha överseende med det.

Tyvärr är bildkvaliteten inget vidare men jag noterar att filmen kommer på Blu-ray i vår. Extramaterialet består av några bortklippta scener samt en kort och inte särskilt intressant dokumentär. Vad som dock är intressant är att baksidan talar om att det ska ingå ”kommentarer med Paul Giamatti och Thomas Haden Church”. Exakt vad denna formulering betyder kan möjligen diskuteras men i alla fall jag tänkte mig ett kommentarspår med de båda. Det fanns dock inte något sådant på denna skiva men det ingår på icke-nordiska utgåvor av filmen så jag antar att det hela är en miss.

Sideways är faktiskt en riktigt bra film som jag nästan blir sugen på att se om igen. För det är något oemotståndligt med den där miljön.

:-D

2 kommentarer:

  1. Jag har länge längtat efter att du ska bli en vinsnobb. Du har mitt fulla (!), innerliga stöd! Hoppas...

    SvaraRadera
  2. Kpte faktiskt Sideways och Little missSunshine på en sådan där skum dubbelutgåva från ICA. MEn det är ju toppen för 40 pistoler. Och man blir sugen på vin helt klart...

    /JF

    SvaraRadera