onsdag 25 februari 2009

Rushmore


Såg Rushmore för ett gäng år sedan och tyckte det var dags för en omtitt. Vad är då Rushmore för något? Wes Anderssons ibland bortglömda film som han gjorde innan The Royal Tenenbaums!

Stilistiskt är det här klassisk Wes Andersson och allt är precis som det ska! Även om jag rankar The Royal Tenenbaums och Life Aquatic högre är det här en lysande film som jag föredrar framför The Darjeeling limited. (Får väl flika in en brasklapp om att jag inte sett Bottle rocket ännu.)

Jason Schwartzman spelar en odräglig besserwissertyp på collage som blir förälskad i sin för honom lite för gamla lärare samtidigt som Bill Murray som även han är lärare råkar ut för samma sak. Filmen skildrar deras uppvaktning av henne samt den fiendskap som växer fram dom emellan. Uppvaktning och svartsjuka är teman som Wes Andersson verkar återkomma till gång på gång i sina filmer och allt är precis så skruvat och roligt som det brukar.

Utgåvan håller väl kanske inte någon vidare kvalitet på det tekniska planet och tyvärr saknas extramaterial.

Men fler borde upptäcka Rushmore. Att (sannolikt) vara Wes Anderssons tredje bästa film är faktiskt inte så illa!

:-)


Alltid kul med jubileum och det här är bloggens 300:e inlägg. Känns som ett litet lyft jämfört med det 200:e och som att det går framåt. Eller nåt.

1 kommentar:

  1. Ja, det var tur att inlägg 299 inte blev det 300:de. Om det ska gå framåt...

    SvaraRadera