tisdag 6 januari 2009

Broken Flowers


Broken flowers är ännu en sån där film som man inte såg när den kom, som man haft lite dåligt samvete för men som man alltid har bortprioriterat. Tills nu.

Bill Murray spelar en slags avdankad Don Juan som fått ett brev från någon av sina ex. som avslöjar att han har en son. Med hjälp av sin granne (Felix Leiter) tar han fram en lista på fyra misstänkta och beger sig på en turné för att träffa dom och luska i sanningen. Det är snyggt, det är skruvat, Bill Murray är trött och blasé och jag sitter och tänker på Lost in translation. Vilket känns lite enkelt eftersom han spelar en liknande roll och Broken flowers kom ett par år senare. Å andra sidan misstänker jag att Lost in translation faktiskt har påverkat castingen här. Ska sluta tjata om Lost in translation eftersom filmerna inte har så himla mycket gemensamt egentligen men faktum är att Broken flowers känns som en Lost in translation utan värme. Vilket inte är så illa! Det finns många bra scener och Bill Murray spelar en för honom perfekt roll. Å andra sidan är det lite själlöst och det som ska vara skruvat känns mest krystat.

Det är rätt sopig bildkvalitet trots att det är en rätt ny film och extramaterialet är lika ointressant som obefintligt.

Broken flowers är som en misslyckad korsning mellan Lost in translation (hur många gånger har jag nämnt den här?) och The royal Tenenbaums. Vilket trots allt faktiskt inte är så illa.

:-I

Inga kommentarer: