måndag 18 augusti 2008

10,000 BC


Det anses väldigt mossigt att tycka att det är fascinerande med tanken på en kamp med mellan människor med knappa resurser mot farliga djur. Det senaste århundradets tekniska utveckling har liksom gjort den konflikten förlegad. Samtidigt har jag svårt att inte dras med i den typen av berättelser och ju mer knappa de mänskliga resurserna är och ju mer kraftfulla djuren är desto bättre. En vit jägare med elefantbössa i Rhodesia är liksom fusk, men mammutjägare år 10 000 före Kristus är något helt annat. Och faktum är att en av få saker som funkar med den urkorkade filmen 10,000 BC är just mammutarna, dom ser bra ut! Tyvärr är dock själva jaktscenen helt ointressant eftersom filmen för att kunna visas för en så ung publik som bara möjligt inte innehåller en enda droppe blod, vilket gör att jaktscenen samt alla andra actionscener känns totalt ofarliga. Filmen är för barn och man vet på förhand att ingen kommer råka illa ut.

Självfallet är det korkat att ens ge en sån här film en chans. Jag avskyr i princip allt som Roland Emmerichs hand har snuddat vid så varför ska man se sånt här? För några riktigt snygga scener i Blu-ray kanske? Och det får man faktiskt, ett par stycken. Mammutarna som sagt, men även några imponerande sekvenser med de egyptiska pyramiderna. Men vänta nu ett slag undrar man kanske!? Pyramider år 10 000 före Kristus? Faktum är att även jag hade missat det att pyramiderna egentligen uppfördes då, av några slags albinos som nyligen anlänt antingen från Atlantis eller yttre rymden. Och att det är mammutar som släpar stenblocken. Men hur dumt detta än må låta skulle jag förlåta allt om det hela var bra gjort. Alternativa historieskildringar kan vara intressanta.

Vad handlar då filmen om? Exakt samma sak om Apocalypto faktiskt. Avancerat folkslag anfaller mindre avancerat folkslags by och tar slavar. Slavarna ska föras till pyramider. Hjältens kvinna är fångad och han måste korsa många faror (exempelvis jättemördarstrutsar och en sabeltandad tiger som ser ut som katten Gustaf) för att rädda henne. Fast slutet är inte Apocalypto utan 300: Hjälten överraskar genom att slunga ett spjut mot den gudalika superskurken. På riktigt. Dessutom, i filmen kryllar det även av helikoptervyer av vandrande människor på snötyngda berg à la Sagan om Ringen så att det nästan blir parodiskt. Men det värsta med 10,000 BC är att den är så sjukt tråkig. Man kan ha behållning av en usel film om den i sin uselhet roar men saken är att den här filmen bara är enormt tråkig, ointressant, oinspirerade och ospännande.

Bildkvaliteten är dock bra. Som bonus ingår några gräsliga dokumentärer är Emmerich sitter och pöser över vilket mästervärk han har åstadkommit.

10,000 BC kunde varit bra om man hade tagit grundidén och sen gjort allt annorlunda.

:-=

Inga kommentarer: