torsdag 26 juni 2008

The Last Legion


Egentligen undrar jag varför man automatiskt måste se en sån här film bara för att det är en cool snubbe på omslaget? För jag menar, hur många såna filmer visar sig i slutändan vara sevärda? Väldigt få. Last legion viste jag inget om annat än att jag noterat att den hade en cool framsida, en usel titel samt att jag sett en trailer för den som såg väldigt billig ut. Mina fördomar sa mig att denna europeiska samproduktion skulle misslyckas med det som (även dom dåliga) amerikanska episka filmerna ändå lyckas med: Nämligen att vara episka.

Men det är lite lustigt att Last legion visar sig ha nåt. Nog för att den ser billig ut vad gäller antalet statister men å andra sidan är rekvisita och miljöerna riktigt välgjorda. Och det är bara några få specialeffekter som känns tveksamma. Filmen ser faktiskt bra ut! Men det finns problem. Att rollbesätta Colin Firth som den stenhårde krigaren fungerar precis så dåligt som man kunde förutse. Och dessutom finns en hel del tråkiga skämt samt en löjligt onödig klyscha: Tjejen i sällskapet hugger ner tio skurkar samtidigt som männen står och ser på, ger varandra förvånade och menande blickar och det avslutas med att tjejen bjuder på ett kaxigt leende... Sjukligt tröttsamt. Ska man nämna något om storyn förresten? Rom är under belägring av barbarerna, den nye Ceasar som bara är ett barn måste evakueras men är inte välkommen någonstans så han blir förd till Brittanien. Med sig har han svärdet Excalibur (?) samt ett gäng som bl.a. består av en Merlin-aktig typ spelad av Ben Kingsley. Men, tyvärr, filmen faller verkligen ihop till slut. Det blir för mycket känsla av B och billigt. Vissa effekter i slutet är verkligen usla.

Faktum är att bilden på den här Blu-ray utgåvan är riktigt sylvass vilket var en trevlig bonus med tanke på all vacker rekvisita. Extramaterial saknas.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar